Sebastian Rojas tog studenten för ett år sen. Sedan dess har han sökt lägenhet både hos det kommunala bostadsbolaget Pitebo, men också hos privata fastighetsägare.
– Det är ingen idé att ens söka. Det är helt värdelöst, det är bara bo hemma, säger Rojas.
Han berättar att hyran är för hög i alla nyproducerade lägenheter. En tvåa på 45 kvadratmeter kan kosta 8000 kronor i månaden. Som exempel nämner han Strömbacka strand.
Kommunal angelägenhet
– Det har man inte råd med när man är ung. Man måste ju spara också och bygga upp en buffert, säger Sebastian Rojas.
Han tror att det är lättare att få en lägenhet hos en privat fastighetsägare än hos Pitebo.
– Jag har stått i kö hos Pitebo sen jag var 16, men jag har fortfarande långt ifrån tillräckligt med poäng för att få en lägenhet, säger Sebastian Rojas.
Länsstyrelsen slår i sin rapport fast att flyttkedjors förmåga att lösa bostadsbristen inte är tillräcklig. Det vill säga de bostäder som frigörs när människor flyttar från sina äldre bostäder och in i nyproduktiuoner.
– Flyttkedjan kommer aldrig lösa hela problematiken, det är en kommunal angelägenhet att hantera bostadsfrågan, säger Ali Qadiri, bostadspolitisk utredare vid Hyresgästföreningen Norrland.
Resurssvaga drabbas
Sebastian Rojas känner sig uppgiven. Inte heller han tror att flyttkedjan är lösningen på bostadsfrågan.
– Oftast flyttar de ju från hus, de som flyttar till nybyggda lägenheter. Och som ensam 20-åring är man inte så sugen på att köpa hus, säger han.
Enligt rapporten är det just unga, men också nyanlända som drabbas hårdast av bostadsbristen.
– Det är de resurssvaga som drabbas hårdast. Det behöver byggas lägenheter som vanligt folk har råd med, säger Ali Qadiri.