Mona Marklund säger att processen för att göra högstadiet mobilfritt påbörjades för flera år sedan.
– För tre, fyra år sedan märkte vi att mobilerna tog allt större plats i skolan, speciellt i lektionssalarna.
Då infördes rutinen att eleverna lämnade in sina telefoner i början av varje lektion och fick tillbaka dem vid lektionens slut.
– Det fungerade ganska bra till en början, men med tiden blev det mer svårigheter och vissa elever lämnade ogärna ifrån sig telefonen. Det blev mer spring under lektionstid, då elever ville kolla på sin inlämnade mobil.
Under det nuvarande läsåret har rektor och personal tagit del av vad överläkaren i psykiatri och författaren Anders Hansén samt pedagogen och föreläsaren Anna Tebelius Bodin skrivit om hjärnan, inlärning och skärmar.
– Tidigt i höstas började vi diskutera frågan med eleverna. Vi har bland annat sett filmer och lyssnat på föreläsningar.
Mona Marklund berättar att de till en början fick mycket frågor från elever och föräldrar, men att det mest handlade om praktiska saker. De har också utbytt erfarenheter med elever på Älvåkraskolan, som redan har en mobilfri skola.
Mobilfria skoldagar infördes en vecka efter höstlovet.
– Det har inte gått så lång tid, men vi märker redan att det infinner sig ett lugn på lektionerna. Vi ska snart stämma av med elevrådet, säger rektorn.
Rent praktiskt lämnar eleverna in sina telefoner på första lektionen. Mobilerna förvaras i ett låst skåp i ett låst rum och eleverna får tillbaka dem efter dagens sista lektion.
Rektorn säger att hon inte fått särskilt många negativa synpunkter.
Vad händer om någon inte lämnar in sin telefon?
– Vi har ordningsregler som vi följer, de gäller för olika saker. Vi börjar med att prata med eleven och kan också kontakta vårdnadshavare.
Beslutet har ingen tidsgräns, utan gäller tills vidare.
– Men vi gör kontinuerliga uppföljningar, som vid alla förändringar. Det finns en trygghetsaspekt också. Vissa elever och lärare har till exempel upplevt att det varit jobbigt att riskera att bli fotograferad och utlagd i sociala medier. En mobilfri skola löser naturligtvis inte alla problem och även vi jobbar med värdegrundsfrågor på olika sätt. Det gjorde vi även innan de digitala verktygen blev en del av vardagen, säger Mona Marklund.