Länets politiker till storms mot Vattenfalls centralisering

Vattenfalls planer på att centralisera sin administration till Uppsala upprör känslorna i Norrbotten. Centerns ordförande i länet, Stefan Tornberg, talar om svek och även länets socialdemokrater har reagerat negativt. på torsdagen åkte fackliga företrädare till Stockholm för att få information. 15-20 jobb i Norrbotten väntas försvinna.

Piteå2006-01-12 00:00


Under onsdagen fick fackliga företrädare information på plats i länet omhur effektiviseringen av Vattenfalls administration och ekonomifunktion ska gå till. Beskedet blev att hela verksamheten med totalt cirka 100 jobb ska läggas i Uppsala. 15-20 personer i Luleå, Vuollerim och Porjus berörs.

I går åkte de fackliga företrädarna tillsammans med ytterligare några anställda till Stockholm för att få ytterligare information om planerna.

"Ett svek"



Lars Carlsson, som är ordförande för SIF inom Vattenfall, tycker naturligtvis att det skulle varit bättre om jobben förlagts till Norrlands inland istället.

- Jag tycker inte att alla jobb måste vara på samma ställe och med tanke på företagets satsningar på inlandet, bland annat genom det som kallas "inlandskraft", tycker jag att vi borde ha en viss verksamhet i Jokkmokk, säger han till Radio Norrbotten.

Vattenfalls planer väcker ont blod i politiken också.

"Måste ta hänsyn"



Stefan Tornberg, ordförande för centern i Norrbotten, säger i en kommentar att "Vattenfalls centralisering av ekonomiadministrationen till Uppsala är ett svek mot bolagets uppdrag och historia".

- Självklart måste ett samhällsägt företag också ta regionala hänsyn och se till att arbetstillfällen så långt det är möjligt lokaliseras utanför de stora tillväxtområdena. Särskilt tydligt blir detta ansvar för företag med en historia som Vattenfall, vars tillgångar bygger på resurser som tas från områden i stort behov av arbetstillfällen, säger han i ett pressmeddelande.

Tornberg rikar också en direkt fråga till socialdemokraterna i Norrbotten om vilka motiv de ser för att Vattenfall ska vara statligt ägt om de som ägarna utser till styrelsen inte tar regionalpolitisk hänsyn.

S träffar Vattenfall



Och länets socialdemokrater håller med. I ett pressmeddelande skriver Kristina Zakrisson, ordförande för socialdemorakterna i Norrbotten, att de är besvikna och starkt kritiska till Vattenfalls beslut.

- Det är allvarligt när ett statligt bolag inte tar regionalpolitisk hänsyn, jobb ska flyttas till Norrbotten och inte härifrån, säger Zakrisson.

Som en följd av Vattenfalls beslut har hon tillsammans med Jokkmokks kommunalråd Sixten Eriksson begärt en träff med representanter för Vattenfalls centrala ledning. Den kommer enligt uppgift att bli av i början av februari. Socialdemokraterna har även lämnat in en motion om regionalpolitik, där det bland annat sägs att "när det gäller statliga affärsdrivande verk borde huvudkontoren i mycket högre grad lokaliseras till orter inom de regioner där verksamheten har sitt huvudsakliga ursprung". Vattenfall nämns där som ett exempel.

Den 30 januari ska facket vid Vattenfall förhandla med företagets representanter om centraliseringen.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om