Länets bönder kan snart tanka raps

BRÄNSLE. Försöken med rapsodling i norra Sveige slog väl ut. Nu vaknar förhoppningar om ett ökat användande av det rapsbaserade drivmedlet RME till liv.

Piteå2008-02-28 00:00
PITEÅ (PT) Tidigare har odling av oljeväxter varit unikt för södra Sverige. Men sedan 2005 har försök att odla raps och ryps i landets norra delar genomförts. Detta med lyckade resultat.

- Inledningvis var rapsodlingen ett sätt att stoppa den ensidiga växtföljden. Det är bra för jorden att få in en annan gröda än det vanliga spannmålet för att bryta av, berättar Håkan Hultman från Hushållningssällskapet rådgivning nord som under onsdagen bjöd in till ett seminarium om rapsets förutsättningar och fördelar.

Detta för att ytterligare öka intresset för rapsen i norra Sverige.

Lönsamt

När det under försöken, som initialt drevs av Sveriges lantbruksuniversitet, visade sig att rapsen mognade och gick att skörda i tid tillkom en ekonomisk aspekt i rapsodlandet.

Priserna på rapsfrö har ökat och det innebär att odlingen kan bli riktigt lönsam.

På onsdagens seminarium diskuterades bland annat hur lantbrukarna på sikt ska kunna producera egen olja av rapsen och sedan förädla oljan till drivmedel, även kallat RME (=raps, metyl, ester).

- Just nu finns det ingen lönsamhet i att enbart köra på RME, den diesel som säljs i dag är för billig. Men det kan fungera bra som komplement, menar Hultman.

Fördelar med raps

Fördelarna med raps som drivmedel är främst att den minskar påverkan på växthuseffekten i jämförelse med bensin och diesel. Detta genom att nästan all koldioxid tas upp av rapsplantan.

Ola Pettersson som är forskare på Instutitutet för jordburk och miljöteknik inflikar också att den är helt förnyelsebar.

- Det är ett plus vid eventuella spill, den bryts ner naturligt.

Rapsbränslet är likvärdigt med diesel och kan användas i de flesta dieselmotorer, men Pettersson menar ändå att RME i dag är ett nischbränsle.

- Det finns inte en chans att rapsen skulle ersätta världens dieselbehov, men det är som sagt ett bra komplement. Delar av dagens diesel innehåller faktiskt upp till fem procent rapsbränsle så vi är ju på väg.

Saknas investeringsvilja

Det finns en viss förhoppning om att just jordbrukare i framtiden ska använda sig av det "hemmagjorda" bränslet i stor utsträckning.

Men steget dit är fortfarande långt.

- Tekniken finns ju men den som krävs är lite investeringsvilja. För de jordbrukare som känner att det här är något att satsa på finns i dag färdiga processorer att köpa, berättar Håkan
Hultman.

Bi- och restprodukter som uppstår i samband med produktionen kan användas som bland annat djurfoder och vid gödsling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om