Läsplattorna stormar in i var mans hem.
Detta har fått synbara återverkningar hos biblioteken där allt fler kunder väljer att låna elektronisk litteratur genom att tanka hem så kallade e-böcker.
20 kr per bok
Tidigare har biblioteken ersatt förlagen med 20 kronor för varje utlånad e-bok.
Nu har förlagen, via sin huvudleverantör Elib, fått igenom krav på mer betalt efter en flexibel prislista på mellan 10–100 kronor per e-boklån.
– Det här upplägget hotar att bli en tickande ekonomisk bomb för biblioteken, säger Maria Flinkfeldt, biblioteksassistent i Piteå.
Oklar slutsumma
Eftersom biblioteken betalar i efterskott för utlånade e-böcker är det omöjligt att förutse slutfakturan i budgetarbetet.
Och eftersom samtliga kommunmedborgare haft möjlighet att låna upp till fem e-böcker per vecka, har risken för stora utgiftsposter skapat nervös anspänning inne på bibliotekskontoren.
Två per månad
– Därför har vi tvingats begränsa utlåningen av e-böcker till som mest två lån per kund och månad, förklarar Fredrik Rönnberg, en av länets bibliotekschefer.
– Begränsningen gäller tills vidare men kommer att utvärderas och justeras allt eftersom, säger han.
Släpps snabbare
Elib, förlagens entreprenör, slår fast att prisjusteringen/höjningen medför att nya böcker snabbare kan släppas fria för utlåning.
Tidigare har nyutgivna böcker hamnat i "karantär" en tid på biblioteken – för att inte sinka bokhandlarnas affärsrörelser.
– Nu blir nysläppt litteratur e-böcker snabbare men mot en högre kostnad för biblioteken. Däremot berörs inte låntagarna ekonomiskt av prishöjningen, säger Maria Flinkfeldt.
Traditionella inbundna böcker för utlåning köps som regel av biblioteken innan de tillhandahålls för utlåning. Biblioteken ersätter förlagen med ytterligare några kronor per utlånad tryckt skrift.