Länet förskonat från fästingsjukdomar

Fästingar finns längs norrbottenskusten. Främst hund- och kattägare hittar dessa insekter i djurens pälsar. Länet är dock förskonat från borrelia och andra fästingburna sjukdomar.

Foto: JAN COLLSIÖÖ

PITEÅ2008-06-23 06:00
Att det finns fästingar i Norrbotten råder det inget tvivel om.
- När jag pratat med hundägare har jag hört att de stött på fästingar. Djur som rör sig i skog och mark är ju som dammsugare och man hittar fästingar i deras pälsar, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten.
Någon ökning av antalet fästningar är det dock inte tal om.
- Vi är i samma sits som för några år sedan, säger Österlund.
Inga sjukdomar
Fästingar trivs bäst där det är milda och fuktiga vintrar. Det
bistra vinterhalvåret i Norrbotten gör det svårt för dem att frodas.
- Det är klart att det kan komma fler fästingar hit upp om klimatet förändras, å andra sidan finns det de som säger att global uppvärmning gör att vi får istid här uppe så man vet aldrig, säger Anders Östlund.
De fästingburna sjukdomarna, mest känd är borrelia (se faktaruta), har dock inte drabbat länet.
- Även om det finns fästingar måste de först bli smittade med microorganismer innan de kan föra över smittan till människor.
I Västerbotten finns borrelia men inte den mer allvarliga sjukdomen, TBE (se faktaruta). Detta enligt Västerbottens läns landsting.
Blir förskräckta
Djurkliniken i Öjebyn får samtal från djurägare som hittat fästingar på sina husdjur.
- Personal som kommer söderifrån förstår inte varför man ringer till oss om en sådan sak men vi här uppe är inte vana vid fästingar och blir förskräckta, säger Gunilla Berglund på Djurkliniken.
Inte heller bland djur har några fästingburna sjukdomar upptäckts.
- De vi har här uppe är ofarliga men det är ganska gott om fästingar nu, säger Gunilla Berglund.
Många skolor
Det finns många olika skolor när det gäller metoder att avlägsna fästingar från hud. Anders Österlund och Gunilla Berglund är ense om att många av de rekommenderade metoderna, exempelvis att vrida fästingen åt ett speciellt håll, är skrönor.
- Man ska ta så långt ner som möjligt, runt fästingens huvud, och slita bort den med ett ryck, säger Anders Österlund.
Detsamma gäller om man hittar en fästing på ett djur.
- Det gör inget om det råkar bli kvar lite av fästingen. Det blir en lokal irritation som vid andra bett men den försvinner. Når man inte runt fästingens huvud finns det särskilda pincetter att köpa på apoteket, säger Gunilla Berglund.
Att lämna kvar fästingen är inget som rekommenderas. Detta inte minst då en mätt fästing släpper taget om människan eller djuret och kan sedan föröka sig och vi får fler fästingar.
- Vad vi vet finns det inga smittbärande fästingar nu men det kan ju finnas och därför ska man ta bort dem. För borrelia tar det några dagar innan smittan överförs därför är det bäst att ta bort den direkt, säger Anders Österlund.
Fästingburna sjukdomar/människor

 TBE är ett virus som finns bland annat hos små gnagare. De blir inte själva sjuka men smittan förs via fästingen till människor.
 Den som blir smittad av TBE-viruset blir sjuk en till två veckor efter bettet. Symtomen liknar förkylning. Efter att ha tillfrisknat blir de flesta människor immuna mot TBE resten av livet. För vissa personer kan dock sjukdomen komma tillbaka efter ytterligare någon vecka och då behövs sjukhusvård. Symtom är exempelvis huvudvärk, nackstelhet och illamående. För var tredje TBE-smittad person går viruset till hjärnan.
 Det finns ingen medicin mot TBE utan man kan enbart lindra symptomen. Det kan ta lång tid att bli frisk. Cirka 40 procent av de drabbade får bestående men så som hörselnedsättning, balansstörning och koncentrationssvårigheter. Det går dock att vaccinera sig mot TBE-viruset.
 TBE är vanligast i Stockholms skärgård och längs den södra östersjökusten. Viruset sprider sig också till Göteborgs- och Malmötrakten.
 Borrelia är den vanligaste fästingburna sjukdomen. Det är en bakterie som fästingen kan bära i sin tarmkanal och som går över till människan efter någon dag om fästingen får sitta kvar på huden. Därför är det viktigt att avlägsna en fästing så fort man hittar den.
 Symtomen för Borrelia är en expanderande rodnad runt bettet. Vissa kan också drabbas av sjukdomskänsla, smärta i leder och eventuellt feber. Man bör kontakta läkare om detta inträffar. Borreliabakterien kan orsaka halvsidig ansiktsförlamning.
 Borrelia behandlas med antibiotika.
Källa: fasting.nu /Västerbottens läns landsting

Fakta: Fästingburna sjukdomar/djur

 Borrelia kan även drabba hundar. Då är symtomen hälta som kan ”hoppa” mellan benen och variera i styrka. Även hundar kan få feber. Borrelia hos husdjur behandlas också med antibiotika.
 Det finns endast ett fåtal dokumenterade fall där djur drabbats av TBE. Varje år diagnostiseras en till tre hundar i Sverige med viruset. Symtomen är bland annat  feber, slöhet, vinglighet, olika stora pupiller. Det finns ingen behandling och ingen vaccin för djur. Medicin kan sättas in för att lindra symtomen.
 Anaplasmos eller Ehrlichios som det tidigare hette är en bakterie som fästingen kan bära med sig och som främst drabbar djur. Det kan visa sig som betesfeber hos nötdjur och får. Hundar och katter kan få ospecifika symptom som feber, trötthet, aptitlöshet, hälta, magproblem och stelhet. Det är mer ovanligt att katter drabbas av bakterien. Sjukdomen behandlas med antibiotika.
Källa: fasting.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om