Länet får godkänt i förebyggande alkoholarbete

Hälften av länets kommuner gör ett bra förebyggande arbete för att alkoholkonsumtionen bland unga sjunker. Det framgår av den undersökning som Ungdomens nykterhetsförbund genomfört när det gäller ungas fritid. Piteå och Arvidsjaur tillhör de kommuner som får godkänt.

Piteå Summer Games är en av världens största fotbollsarrangemang för ungdomar. En satsning som kommunen sponsrar. (Arkivbild)

Piteå Summer Games är en av världens största fotbollsarrangemang för ungdomar. En satsning som kommunen sponsrar. (Arkivbild)

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2015-08-12 21:00

Överlag får Norrbotten godkänt i UNF:s landsomfattande kommunranking när det gäller att bedöma det förebyggande arbetet mot hög konsumtion av alkohol bland unga under deras fritid.

Granskningen har pågått sedan 2012 och länstrenden är tydlig, arbetet ute i kommunerna blir, totalt sett bättre.

Två bättre

Anledningen sägs vara bättre och bättre förebyggande arbete ute i kommunerna.

2014 var det bara fem av länets kommuner som fick betyget tre eller mer av fem möjliga. I år är antalet kommuner sju. Piteå exempelvis når betyget 3,7, strax efter Luleå som får betyget 3,8.

Dessa två kommuner hamnar på 30:e respektive 34:e plats i landet.

I årets undersökning av UNF har tretton av länets fjorton kommuner deltagit. De har berättat vilka insatser de gör för att ungas alkoholkonsumtion ska vara så låg som möjligt under högtider, hur unga har inflytande över sin fritid, vilka nyktra mötesplatser och andra aktiviteter som erbjuds samt hur respektive kommunen arbetar för ett drogfritt föreningsliv.

Piteå 34

Från UNF-distriktet upplevs länssiffrorna självklart positivt.

– Fritiden är viktig för att vi unga ska må bra. Vi vill ha trygga och schysta platser att umgås på. Ingen ska behöva dricka alkohol för att det inte finns något annat att göra, säger Victor Emmoth, som är kassör för UNF Norrbotten.

Luleå kommun ligger alltså i länstopp och genomför alla föreslagna satsningar. De har festivaler, kulturarrangemang, sportevenemang, studiecirklar, samtalsgrupper, arrangerade utflykter, möjlighet för unga att få pengar för att driva egna idéer och fritidsgårdar.

Detta gäller även till stora delar Piteå kommun. Även i Arvidsjaur klarar kommunen gränsen för godkänt med betyget 3,3. Arjeplog ligger däremot strax under med 2,8. Beträffande Älvsbyn finns inga siffror eftersom den var den enda av länets kommuner som inte svarat på frågorna i årets undersökning

Fritidsgårdar, aktivitetshus eller liknande finns kostnadsfritt i alla kommuner i Norrbotten.

Mer att göra

Trots de förhållandevis goda siffrorna finns det ingen anledning att slå sig till ro. Det anser exempelvis Sven-Gösta Pettersson, ordförande för IOGT-NTO i Öjebyn.

– Så är det. Det här är ett ständigt pågående arbete, säger han.

Pettersson anser vidare att det går göra mer.

– Visst är det bra att vi håller oss i framkant, men för Piteås del skulle jag önska att det går göra mer.

Som exempel nämner han en kommunal samordnare av drog- och alkoholfrågor.

– En person som bland annat kunde styra upp informationen i skolor, säger Sven-Gösta Pettersson.

UNF driver kampanjen Bra Uteliv för att unga ska få större inflytande över sin egen fritid. Undersökningen av kommunernas satsningar på ungas fritid är en del av att uppmärksamma möjligheterna att förbättra för unga och öka ungas chanser till meningsfullhet och utveckling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!