Länet bäst på att hjälpa konsumenter

I Norrbottens län lägger konsumentvägledare mest tid på sina invånare. Det har utsett Norrbottens konsumentvägledning till den bästa. Piteå ligger på sjätte plats i länet.

Siv Öhlund är konsumentvägledare och tycker att det kan vara svårt att vara konsument i dagens samhälle, men att Piteborna ändå är duktiga på att ta reda på vad som gäller.

Siv Öhlund är konsumentvägledare och tycker att det kan vara svårt att vara konsument i dagens samhälle, men att Piteborna ändå är duktiga på att ta reda på vad som gäller.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2011-07-14 06:00

Medeltiden som konsumentvägledare i Norrbotten lägger ner på sina invånare är 3,8 minuter per person och år. I Piteå är medeltiden 3,1 minuter vilket ger Piteå en sjätteplats i länet.

Anledningen till att Norrbotten ligger på förstaplats tror Siv Öhlund, som arbetar som konsumentrådgivare på konsumentverksamheten i Piteå, beror på att politikerna här är mer benägna att ha mer konsumentvägledning. Och att det finns fler tjänster och färre människor jämfört med andra städer.

-  Politikerna tycker att det är viktigt att det finns så många tjänster som det gör, säger hon.

En konsumentvägledare finns för konsumentens skull för att ge hjälp och göra konsumenten medveten om vad de har rätt till när det kommer till köp av näringsidkare.

Koll på rättigheter
Siv Öhlund tycker att det är svårt att vara konsument i dagens samhälle. Varje dag genomgår man ett avtal, säger hon. Men hon upplever ändå att Piteborna är duktiga.

-  Många är duktiga att ta reda på vad som gäller innan de går och tjafsar med näringsidkarna. För att få veta vad de kan förvänta sig, säger hon.

Hon berättar också att många Pitebor kontaktar konsumentverksamheten innan de ger sig iväg för att köpa någonting, för att ha full koll på vilka rättigheter man som konsument har. Men enligt en undersökning som Konsumentverket gjort tyder det på att Sveriges konsumenter inte har sådan koll som de tror när det kommer till deras rättigheter.

-  Men det kan bero på att man inte tar reda på vad som gäller förrän man själv drabbas av någonting. Även om vi informerar kanske det inte är så intressant för någon som inte blivit drabbad, säger Siv Öhlund.

Läs det finstilta
I fjol var det tele- och internetfrågor som toppade i Piteå men i år ser konsumentverksamheten olika boendefrågor som behandlar bland annat elavtal och köp av hus i toppen. Fordonsfrågor ligger också högt upp.

Även om man som konsument har koll finns det en del saker att tänka på, speciellt sommartid då folk ofta köper festivalbiljetter.

-  Det var ju väldigt skakigt i fjol då många gick i konkurs och som konsument ska man veta att man inte har någon ångerrätt när man köpt en festivalbiljett. Så om man köper en tredagarsbiljett till Piteå dansar och ler och det spöregnar när det är dags, då får man inte pengar tillbaka, säger Siv Öhlund.

Hon råder konsumenter att alltid vara noga och tänka igenom köpet innan de ingår ett avtal.

-  Se till att alltid läsa det finstilta och ingå aldrig avtal över telefon, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!