- Ja, vi har misslyckats med informationen, säger Britt Westerlund. Det är därför många åker till fel ställe och får sitta och vänta länge innan de får hjälp. Landstingets revisorer har påpekat detta och vi funderar mycket på hur vi ska lösa problemet.
Förtroendet för landstinget är naggat i kanten, medger hon. Som en del i ett försök att återskapa detta åker hon runt i länet och träffar PRO-föreningar och andra pensionärsförbund.
- Det finns en stor oro för hur sjukvården fungerar, bekräftar Barbro Nilsson.
Oro
En viss del av den oron återspeglade sig vid fredagens möte i stadshusets sessionssal. Britt Westerlund sade sig vara glad åt att få göra ett besök i "Piteås allra heligaste" och började med att ge en bild av välfärdens tillväxt.År 1900 fanns det tolv hundraåringar i Sverige. År 2003 fanns det 1 200. Om ytterligare 50 år tror experterna att siffran växt till 5 100.
- Det tar jag som ett tecken på att välfärden växer, sa Westerlund. Och ni har i stor utsträckning varit med om att bygga upp den.
Trots denna välfärd där sjukvården är en del, gav de samlade PRO:arna flera exempel på fall där vårdapparaten fallerat. Där köerna känts långa, där kommunikationer inte fungerat, där patienter skrivits ut innan de hunnit friskna till, och så vidare.
Britt Westerlund sa sig ta till sig av uppgifterna.
- Det är nästan hopplöst att komma in på sjukhuset när man är sjuk, sa en man som blivit nekad inläggning för att det inte fanns några sängplatser.
- Nej, sa Westerlund bestämt. Så kan man inte säga. Om primärvården bedömer att du ska läggas in så skickar de dig till rätt instans. Ingen sjukvårdspersonal får säga att det inte finns plats. Behöver du sjukhusvård får de ta fram en säng.
Effektivare
- Men det finns för lite folk i länet för att alla sjukhus ska kunna göra allting. Därför har vi till exempel sagt att vi ska ha akutkirurgi på två ställen. Den planerade kirurgin ska fördelas över länet så att alla sjukhus kan leva vidare, sa landstingsrådet.Att akutkirurgi dragits in på flera ställen har bidragit till missuppfattningen att det inte finns akutmottagningar. Sanningen är, enligt landstingsrådet, att Norrbotten har flest akuta ingångar i landet, fjorton stycken.
- Det är en fantastisk lösning att vi har kunnat fördela resurserna och strukturera upp vården över länet.
- Hur mycket har kostnader för resor och ambulanstransporter ökat, och redovisas detta? undrade en åhörare.
- Kostnaderna har ökat. Hur mycket framgår av årsredovisningen. Vi har bedömt att det lönar sig eftersom vården blir mycket effektivare. Vi har ökat antalet operationer avsevärt.
- Om man ökar produktionen ökar också kostnaderna. Men om vi bara får bort köerna räknar vi med att hamna på en normal nivå igen.