Landstingsbeslut i höst om nya fotoregler

I höst kommer landstinget i Norrbotten att besluta om ett nytt regelverk för fotografering och filmning i sina lokaler.Det ansluter sig då till sju andra landsting i landet med liknande regelverk eller rena förbud.

I höst kommer landstinget att besluta om nya fotoregler i sina lokaler. "Vi kommer att strama upp möjligheten att fotografera och filma. Det är med hänsyn till både patienter och personal", säger Kent Ögren (S), (till höger) landstingsråd.

I höst kommer landstinget att besluta om nya fotoregler i sina lokaler. "Vi kommer att strama upp möjligheten att fotografera och filma. Det är med hänsyn till både patienter och personal", säger Kent Ögren (S), (till höger) landstingsråd.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2012-08-18 06:00

Sju landsting i landet har fotoförbud av något slag, ett av dem är Västerbotten. När grannlänet, i slutet av förra året, införde sitt förbud blev det omskrivet och ifrågasatt. En del av kritiken var att medias möjlighet att granska sjukvården skulle inskränkas. En annan del var att nyblivna föräldrar inte skulle kunna fotografera sina bebisar på BB.

I samband med detta gick Norrbottens landstingsråd Kent Ögren (S) ut med att han var positivt inställd till ett liknande förbud för landstinget i länet. I höst beslutas det i frågan.

- Vi kommer att strama upp möjligheten att fotografera och filma. Det är med hänsyn till både patienter och personal, säger han.

Tydliga regler
Några detaljer om det planerade regelverket släpps dock inte utan landstingsdirektören Gunnar Persson ber PT återkomma i mitten av september.

- Det är arbetsmaterial, vi vill först förankra det med de fackliga företrädarna, säger han.

Enligt Ögren ska reglerna emellertid vara tydliga.

- Det ska vara ett tydligt regelverk så att ingen chef behöver hamna i dispyt med någon.

När Västerbottens läns landsting införde sitt förbud reagerade bland annat Skelleftetidningen Norran starkt. Den dåvarande chefredaktören Anette Novak kallade beslutet för "ett allvarligt ingrepp mot pressfriheten".

Internkommunikation
Enligt landstinget i Västerbotten är bakgrunden till förbudet att patienter och personal inte ska riskera att publiceras på bild i sociala medier utan att bli tillfrågade först.

Så här, nästan ett år senare, menar informationschefen Malin Åberg att i deras fall hade internkommunikationen om förbudet kunnat vara bättre.

- Det som hände, förutom mediadebatten, var att det uppstod frågor om hur vi praktiskt skulle tillämpa detta i verksamheten.

Osäkerheten hos ansvariga ute i verksamheterna orsakade vissa krockar när media skulle bevaka sjukvården.

- Tanken var ju inte att vi skulle ha ett onödigt snålt förhållningssätt.

Personal samt även media uppmanades kontakta landstinget när det var oklarheter.

- Då kunde vi fixa det som gått fel.

Hittat rutiner
Karin Israelsson, nyhetschef på Norran, menar att fotoförbudet vid vissa tillfällen inneburit svårigheter men att de hittat en rutin som fungerar.

- Vi har agerat så att arbetsledaren, oftast nyhetschefen, har kontaktat vår närmsta informatör på landstinget och sagt att vi vill göra ett jobb och så har de fått rigga det.

Tidningen har aldrig tummat på fotoförbudet under året som gått.

- Det finns ingen sådan agenda hos oss, vi har den största respekten för den personliga integriteten. Visst har det varit en del strul men det är landstinget som äger problemet, det blir merarbete för dem, säger Karin Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om