Det var i tisdags som bland andra Teija Joona, verksamhetschef för Landstingets lokalservice i Norrbotten fick ta emot Svenska hygienpriset 2011 av Svensk förening för vårdhygien. Själva prisceremonin ägde rum under föreningens studiedagar i Örebro
Priset, som delades ut för femte året i rad, gick för första gången till en verksamhet utanför den direkta vården:
- Just det känns extra roligt! säger Ann-Kristin Svensson, enhetschef för Landstingets lokalservice på Piteå älvdals sjukhus.
Landsstingets lokalservice har både egna lokalvårdare samt avtal med utomstående entreprenörer, i Piteå sker städningen i egen regi.
Juryn konstaterar bland annat i sin motivering att Teija Joona och Anna-Karin Vidgren, ISS, med medarbetare genom "ett målinriktat arbete höjt städkvalitén på vårdinrättningarna i Norrbottens läns landsting. Detta med hjälp av ett unikt belöningssystem.
Roligt uppmärksammas
När PT besöker lokalvårdarna som jobbar för Landstingets lokalservice på Piteå älvdals sjukhus är det idel glada miner:
- Det känns toppen och jättekul att det uppmärksammas att vi gör något bra, säger Catarina Boström, lokalvårdare på sjukhuset sedan 1982 och kvalitetssamordnare.
Sedan några år tillbaka är Landstingets lokalservice kvalitetsmärkt enligt Insta 800 som kortfattat används för mätning och utvärdering av städkvalité.
Alla rum som städas inspekteras, tidigare kunde man få vite om städningen inte var godkänd, men det unika som nu införts i Norrbotten är också belöningssystemet som innebär att man "belönas" om städningen håller en ännu högre kvalité än godkänd.
Kompetensutveckling
Med exakta kvalitetsprofiler beräknas vite eller belöning på samma sätt. "Denna utstickande och rättvisa metod, ensam i sitt slag i Sverige, är föredömlig metod att ta efter" skriver juryn.
Teija Joona berättar att belöningspengarna sedan används för att kompetensutveckla personalen, bland annat i form av regelbunden utbildning - något som i sin tur innebär ännu bättre kvalitet och en ökad yrkesstolthet.
- Det här kommer vi att fortsätta med, absolut! Sedan väntar säkert fler utmaningar längre fram, säger Joona som känner sig både hedrad och stolt över priset som hon menar är ett erkännande till alla medarbetare i det arbete som görs med fokus på hygienfrågorna.
Catarina Boström menar att yrket som lokalvårdare förändrats otroligt mycket under senaste åren.
Mer ergonomiskt
När hon började jobba hade man två hinkar med vatten och trasor som skulle vridas ur på städvagnen. I dag används maskiner, de medel som används är färdigblandade och arbetat har blivit mycket mer ergonomiskt.
- I fjol hade vi en hel del besparingar, men det sparade vi in på kemikalier, säger Ann-Kristin Svensson.
Norrbottens läns landsting var en av tre vinnare av hygienpriset. De övriga två var Göteborgs stad och Västerviks sjukhus.