Efter en arbetsmiljöutredning enades i december landstinget, Sveriges Läkarförbund och Mansten om ett åtgärdsprogram för att skapa en bra arbetsmiljö. En utredning som överläkaren själv kallat för en "formidabel ärekränkning". I den beskylls han bland annat för att ha uppträtt aggressivt och för att ha spridit politisk propaganda på arbetsplatsen.
- Vi gjorde en överenskommelse. Mansten har tydligt deklarerat att han tänker bryta mot den, vilket också redan gjorts, säger Holmgren.
Fram till i går vägrade landstingsledningen att diskutera frågan offentligt med hänvisning till överenskommelsen med Mansten. På eftermiddagen bröts dock tystnaden i form av ett pressmeddelande med rubriken: "Landstinget överväger att avskeda läkare vid Piteå älvdals sjukhus".
Har ni bestämt er?
- Ja, vi har i dag meddelat berörda parter.
Att det skulle vara ett skrämselskott eller en varning till Mansten förnekar Holmgren med bestämdhet.
Varför står det då att ni överväger att avskeda honom?
- Vi vill avsluta Manstens anställning men han har möjlighet att inom sju dagar begära överläggningar i frågan.
Ni har tidigare vägrat uttala er. Varför gör ni det nu?
- På grund av att Mansten bryter mot överenskommelsen så gäller den inte längre. Då måste vi ta nästa steg.
Innebär det att han sparkas?
- Ja. Vi har redan bett vårt juridiska ombud att ta kontakt med Sveriges läkarförbund.
Enligt landstingsledningen finns det genom Manstens agerande risk för att arbetsmiljön vid basenheten operation/intensivvård/ambulansenhet på Piteå älvdals sjukhus försämras. Dessutom anklagas överläkaren för att i en debattartikel ha lämnat ut uppgifter så att patienten i det fall som beskrevs kunde identifieras.
Landstinget tänker dock inte köpa ut Mansten.
- Vi följer det som finns i lagen om anställningsskydd.
32 månadslöner
Några 20 miljoner kronor, som överläkaren själv krävt, blir det inte tal om enligt Holmgren.- Det handlar om cirka 32 månadslöner sedan vi tagit hänsyn till anställningstid och andra gängse faktorer.
Att landstinget på detta sätt försöker tysta Mansten dementerar Holmgren.
- Det här har ingenting med yttrandefrihet att göra. I sak handlar det om ett anställningsavtal mellan den enskilde och arbetsgivaren som jag hanterar och ansvarar för. Norrbottens läns landsting har länge varit en tolerant arbetsgivare där det är högt i tak och där alla i ett stort team ska kunna känna 100-procentigt förtroende för varandra.