Avgångsvederlagen i landet har ökat från 115 miljoner 2009 till 156 miljoner under föregående år. I Norrbottens läns landsting ligger huvuddelen i de cirka 5,6 miljoner som utbetalades under 2011 i att många anställda frivilligt tog ut det innan pensionen.
Ohållbar situation
- Den största delen handlar om undersköterskor och sjuksköterskor, säger Kent Ögren.
Enligt landstingsrådet har det att göra med det besparingsprogram som landstinget har för att få färre anställda och att spara pengar. Personalkostnaderna hör till de största utgifterna för landstinget. Därför erbjuds tidigare avgångar i samband med pensionen.
- Jag skulle gissa att av dessa 5,6 miljoner i avgångsvederlag är mellan 4 och 4,5 miljoner utbetalda till undersköterskor, säger Kent Ögren.
Dessutom har två anställda som blivit obekväma i sina arbetsförhållanden köpts ut för 400 000 kronor vardera.
- Det finns ett par situationer där man inte kommit överens. I det här fallet handlar det om en läkare och en sjuksköterska där situationen blev ohållbar på arbetsplatsen. Då är det bättre att hitta en överenskommelse om att de lämnar arbetsplatsen, säger Kent Ögren.
Han tycker inte att den sammanlagda summan är särskilt hög.
- Vi omsätter nästan 8 miljarder per år och om vi använder knappa 6 miljoner till att hitta frivilliga överenskommelser så känns det väldigt okej, säger han.
Behålla de yngre
Att huvuddelen av kostnaden ligger inom primärvården beror på de omorganisationer som skett i och med att många har valt att öppna privata vårdcentraler. Landstinget anser att det är god personalpolitik att erbjuda pengar under uppsägningstiden och det bästa man har kunnat göra för att behålla den yngre personalen.
Fackförbundet har delade meningar i frågan.
- Det är mycket pengar med 5,6 miljoner. Men våra medlemmar som fått avtalspension har fått det på grund av omorganisation, annars hade det blivit uppsägningar istället, säger Ann-Katrin Fredlund Stålnacke, vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.
Hon tror samtidigt inte att det är någon lösning att bara köpa ut folk.
- Det är ju skattefinansierade pengar som egentligen skulle kunna gå till annat inom vården, säger Ann-Katrin Fredlund Stålnacke.
Inom Piteå kommun lades 2 miljoner kronor på avgångsvederlag under 2011.