Landstinget jobbar mot diskriminering
Är Norrbotten en attraktiv region för alla? Den frågan har 13 landstingspolitiker i Regionala beredningen ställt sig när de undersökt fem av sju lagstiftade diskrimineringsgrunder. Sexuell läggning och könsidentitet är två områden som kartlagts.
Regionala beredningen kom fram till att hbt-personerna man mött har många gemensamma nämnare - de är starka individer, öppna med sin läggning, organiserade och bor i eller har flyttat till kustområdet.
"Vi har inga sådana hos oss", är en replik politikerna mött när de pratat hbt-frågor i länet. Statistiken säger dock något annat. I 2006 års folkhälsoenkät uppger tre procent av norrbottningarna att de har en annan läggning än den heterosexuella och det motsvarar över 7 500 personer.
Kunskap och utbildning lyfts fram som den huvudsakliga metoden att komma till rätta med diskrimineringen. Regionala beredningen konstaterar dock att mångfaldsutbildningar sällan lockar dem som behöver det mest.
Politikerna som jobbat med hbt-frågan har upplevt stora attitydskillnader mellan länets kommuner. Man ser Piteå som en stor förebild och föregångare inom området.
Dålig kunskap
Hbt-kunskapen hos ledande tjänstemän/politiker i kommuner och landsting anses vara dålig. Man ifrågasätter även hur ämnet prioriteras på lärar- och polisutbildning, bland domstolarnas nämndemän och så vidare.
Det tydligaste sättet för myndigheter att ta ställning anses vara att agera i handling. För landstingets del skulle det exempelvis kunna vara att använda homopar i artiklar och annonser.
Andra konkreta förslag som framkommit är att införa rådgivning på nätet för att nå hbt-personer som inte lever öppet samt en särskild hbt-telefon på alla ungdoms- och gynmottagningar.
FAKTA Hbt-personers hälsa
55% av homo- och bisexuella kvinnor 45-64 år lider av psykisk ohälsa jämfört med 16% av deras heterosexuella motsvarighet.
53% av homo- och bisexuella
16-29 år har självmordstankar jämfört med 21% av heterosexuella ungdomar.
65% av transpersoner 16-29 år har haft självmordstankar.
Homo- och bisexuella upplever dubbelt så mycket våld som heterosexuella.
53% av homo- och bisexuella
16-29 år har självmordstankar jämfört med 21% av heterosexuella ungdomar.
65% av transpersoner 16-29 år har haft självmordstankar.
Homo- och bisexuella upplever dubbelt så mycket våld som heterosexuella.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!