Saken som JK nu yttrat sig om, gäller en radiointervju under hösten 2005 där Anders Mansten uttalade sig om de planerade förändringarna av akutsjukvården vid Kiruna sjukhus.
"Felbehandlingar kommer att ske, människor kommer att dö och skadas i onödan", sade han i radiointervjun.
Några dagar senare kom brevet från landstinget där det sades att man reagerat starkt över uttalandena och övervägde att ge honom en skriftlig varning. Arbetsgivaren konstaterade i brevet att den tyckte att Mansten oroade patienterna i onödan genom sina uttalanden.
Meddelarfrihet
JK tar ingen ställning till det riktiga eller oriktiga i uttalandet, utan konstaterar bara att de uppgifter Mansten lämnade i intervjun inte var sekretessbelagda och att en offentligt anställd i princip fritt ska kunna ge uttryck för sina åsikter, även då det gäller verksamhet som han eller hon arbetar inom.JK avslutar sitt yttranden med att konstatera att arbetsgivarens utrymme för att kritisera eller vidta åtgärder mot en anställd som vänt sig till media är mycket begränsat. Meddelarfrihet råder även för offentligt anställda.
Bråket mellan Mansten och landstinget ledde som bekant till att han så småningom sades upp, men parterna förlikades i den rättstvist som sedan följde.