2010 gjordes en granskning av hur landstinget arbetade med frågor om hot och våld mot personalen. Då konstaterades bland annat att personalen inte rapporterade inträffade incidenter i tillräcklig omfattning och att det fanns vissa larmrutiner som borde ses över. Landstingsstyrelsen fick inte heller rapporter om hot och våld mot personalen och visste inte om den faktiska omfattningen.
Underrapportering
I år har en ny granskning genomförts för att titta på om åtgärderna har varit tillräckliga. Man har inte kunnat se att antalet fall där personal utsatts för våld eller hot har ökat. Revisorerna pekar däremot på att en del brister som konstaterades i den första granskningen finns kvar. Exempelvis finns inte larm på vissa av de vårdcentraler som ingår i granskningen. Inom akutvården finns larm men personalen är osäker på hur de fungerar. I rapporten skrivs även att våld och hot mest troligt fortfarande underrapporteras och någon återrapportering till landstingsstyrelsen har man inte kunnat se.
- Allt är frågor som vi själva försöker prioritera och uppmuntra, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).
Själv tycker han att han blir underrättad om det faktiska läget. Han menar även att vården generellt blivit bättre på att rapportera avvikelser.
- På så vis kan man säga att vårt budskap har nått fram, men det finns de som drar sig för att göra avvikelserapporter men det är viktigt att man gör det.