Landskampen ingen vill vinna

En gång i tiden hörde Sverige och Finland samman och allt var ett, även när kolonin Nya Sverige etablerades på Nordamerikas östkust år 1638. Där folk från de bägge länderna var sammanflätade i utvecklingen i kolonin.

Piteå2007-07-23 00:00
Däremot, när det nu långt senare konstateras att den nuvarande amerikanske presidenten George Bush har sina rötter från 1600-talskolonin, råder delade meningar. Ingen vill ta åt sig "äran" av Bush anor. Således "skyller" man på varandra från vilket av de två länderna Bush-anfadern ursprungligen kom. "Man kunde snäsa åt svenskarna att räcker det inte med ishockeyguldet, måste ni nu ta också det här av oss. Eller ett ögonblick. Vill vi verkligen att Bush har finska rötter" skrev Jari Alenius i Ilta-Sanomat

Starkt samband

Författaren K-G Olin från Jakobstad, Finland, har tittat närmare på Bush rötter i sin bok Amerikafararna, ett kapitel som fått rubriken "Landskampen ingen vill vinna". Han utgår från en av kolonisterna vars gård i Nya Sverige fick namnet Silleryd. Det har antagits att han kommer från orten Silleryd i Värmland. Olin har vaskat fram intressanta fakta som talar för att Andersson egentligen var svedjebrukande finne.

Det finns mycket mer intressant i boken som visar på det starka sambandet mellan länderna, inte minst koloniättlingars inflytande när den amerikanska självständighetsförklaringen undertecknades.

Som en parentes har Olin även noterat Sverige förvärv av S:t Barthelemy, i dag Piteås vänort, och som var svenskt territorium åren 1784-1878.

- Under den nära nog sekellånga svenska eran hinner kolonin fungera som tillhåll för en skön samling kapare, slavhandlare och vapensmugglare. I det slavhandelsbolag som grundas återfinns bland ägarna inte enbart många fina svenska finansmän utan även det svenska kungahuset. Samtidigt som Sverige officiellt fördömer och motarbetar slaveriet förekommer detta dubbelmoraliskt nog på landets eget territorium ända fram till 1847, skriver Olin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om