Landsbygdsutveckling i fokus om (V)ågmästaren får bestämma

Vänsterpartiet ser ut att bli vågmästare och gruppledaren Brith Fäldt kommer att kräva landsbygdsutveckling. Hennes förhoppning är att satsningarna räddar nedläggningshotade byaskolor.– Jag tror att vi kommer få väldigt stort inflytande, säger hon.

Vänsterpartiet ser ut att bli vågmästare i Piteå och gruppledaren Brith Fäldt kommer att kräva stort inflytande.

Vänsterpartiet ser ut att bli vågmästare i Piteå och gruppledaren Brith Fäldt kommer att kräva stort inflytande.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2014-09-15 20:53

Socialdemokraterna i Piteå förlorar åtta mandat och den egna majoriteten i kommunfullmäktige efter sitt sämsta val på 40 år.

S och MP får 25 av 51 mandat tillsammans och om resultatet av den preliminära rösträkningen står sig måste Socialdemokraterna sträcka ut handen till Vänsterpartiet som fick 10,3 procent av rösterna och behåller sina fem mandat.

– I det här fallet är det vi som är vågmästare, säger Brith Fäldt, gruppledare för Vänsterpartiet i Piteå.

Vad kommer ni att kräva för att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Det ska jag naturligtvis diskutera direkt med Socialdemokraterna efter det att vi har satt oss ned i Vänsterpartiet och diskuterat vad de viktiga kraven är.

Landsbygdsutveckling

Fäldt kan dock avslöja ett av kraven – större satsningar på landsbygden.

– Att vi fullföljer det avtal och den överenskommelse vi har gjort med sossarna om att utveckla landsbygden, säger hon.

Kan det bli aktuellt att kräva någon nämndsordförandepost i någon tung nämnd?

– Det var du som sa det. Vi har haft valteknisk samverkan förut och vi måste känna dem på pulsen om vad det är som vi kan få och hur beroende de är av oss.

Inriktningsbeslut

Vänsterpartiet stod bakom den modell om attraktiv skola och förskola i Piteå som klubbades igenom i kommunfullmäktige. Partiets ledamot i barn- och utbildningsnämnden ställde sig även bakom beslutet att stänga skolan i Hemmingsmark samt inriktningsbeslutet att lägga ned skolorna i Alterdalen och Lillpite år 2015.

– Sossarna i egen majoritet har varit schyssta på det sättet att de inte har drivit igenom en fråga om de inte haft ett parti med sig. Att den modellen ser ut som den gör, att vi har fått ned nyckeltalet och att det faktiskt bara är ett inriktningsbeslut är mycket tack vare oss. Annars hade vi inte gått med på det, säger Brith Fäldt.

Skolorna kan räddas

Hon öppnar för att skolorna kan få vara kvar om förutsättningarna finns i form av behöriga lärare och elevunderlag.

– Det är ett inriktningsbeslut som ska omprövas eftersom. Vi har sagt att man bör avvakta i tre år för att se om den här landsbygdsarbetet kan ge effekt som kan påverka hoten om nedläggning.

Enligt henne finns det flera landsbygdsfrågor som måste lyftas – skolan är en av dem.

– Men då måste vi ha sossarna med oss. Vi tänker ge dem en match men hur det kommer att formas som ett krav, det vet jag inte riktigt än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om