– Ser vi att 100 miljoner kronor inte räcker, så får kommunfullmäktige justera sitt beslut. Men det är ändå bra att vi har en siffra och bra att vi ger en signal om att hålla igen kostnaderna, sa Peter Roslund (S), kommunalråd.
I juni beslutade kommunfullmäktige att ett nytt äldreboende får finansieras "på annat sätt än via investeringsanslag".
När verksamhetsplanen för 2017–2019 och årsbudgeten och skattesatsen för år 2017 skulle fastställas under måndagen klubbades att äldreboendet ska finansieras via lån – politikerna gav också kommunstyrelsen/ekonomiavdelningen i uppdrag att utreda och upphandla lånet. Något som bör kunna ske i maj-juni.
Som PT tidigare berättat är det klart att det nya äldreboendet (ett demensboende) blir en utbyggnad av Berggården med 60 platser.
SD ansåg dock att beslutet att låna till boendet var helt felaktigt:
– Kommunens finanser befinner sig på ett sluttande plan, långt ifrån målsättningen man har fastställt. Nu ska vi bygga ett nytt vård- och omsorgsboende som vi ska finansieras med lån, sa Robert Håkansson som också ville höja skatten med 1,5 procent till 22,58 öre – något som skulle ge ytterligare 30 miljoner i kassan årligen.
Anders Nordin (SLP) yrkade på avslag på hela verksamhetsplanen och årsbudgeten. De övriga partierna såg inga bekymmer med att låna till boendet och ville inte heller höja skatten, men uttryckte stark oro över den ansträngda ekonomin.
I år går kommunen mot ett minusresultat på 2,8 miljoner – nästa år ett plus på 17 miljoner. Långt ifrån de uppsatta målen.
Får Piteå kommun del av de så kallade "välfärdsmiljarderna" nästa år skulle det dock kunna ge ytterligare 28 miljoner kronor till kassan, varav dock cirka åtta miljoner redan är inräknad i budgeten
Peter Roslund konstaterade att mycket skulle kunna lösas med de extra miljonerna, det saknas också en driftsbudget till det nya äldreboendet, likaså till de två nya gruppbostäderna som ska byggas.
– Men det är ännu inte säkert att vi får pengarna, det hänger på riksdagen.
Håkan Johansson (M) uttryckte dock att "man inte kan leva på hoppet" och ville istället öka nämndernas vardagsbesparingar från 0,5 till en procent, något som skulle ge 58 miljoner fram till år 2020.
– Det är för att vi ska få en liten marginal.
Så blev det dock inte. Skattesatsen för år 2017 blir också oförändrad.