Lämnar över klubban efter 24 år

38 år i den fackliga och 24 i den politiska hetluften. Men nu börjar kommunfullmäktiges ordförande i Piteå, Lars-Olof Pettersson (S) skymta målsnöret på de tunga uppdragen. "Jag har meddelat att jag inte står till förfogande för omval", säger han.

Centrum. Från positionen vid podiet har Lars-Olof Pettersson lett fullmäktige. Vid ett tillfälle slog han till med klubban så att den fick fixas till. "Den ordinarie klubban stals för ett antal år sen och den träklubba vi har nu höll inte riktigt", minns han.

Centrum. Från positionen vid podiet har Lars-Olof Pettersson lett fullmäktige. Vid ett tillfälle slog han till med klubban så att den fick fixas till. "Den ordinarie klubban stals för ett antal år sen och den träklubba vi har nu höll inte riktigt", minns han.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-11-12 07:00

Allting har ett slut.

Så är det och så kommer det alltid att vara.

Nyligen meddelade Lars-Olof Pettersson, som för några veckor sedan fyllde 65, sin valberedning att han inte ställer upp för omval till uppdraget som ordförande i fullmäktige.

– 24 år som ordförande får räcka, säger han.

En aktningsvärd tid där han framme vid podiet i fullmäktigesalen hunnit se ett och annat kommunalråd komma och gå.

– Jo, det har blivit några genom åren, säger han och får det till sex personer.

Inledningsvis var det Anders Sundström åren 1991 till 1994 när han lämnade kommunpolitiken för minister på riksplanet. Efter honom kom Eleonor Klockare och Peter Roslund. Därefter klev Maj-Britt Lindström in och avlöste Klockare som i sin tur lämnade över till Helena Stenberg. Efter att Roslund avslutat sitt uppdrag har han efterträtts av Anders Lundkvist.

Som sagt var, du har hunnit med några kommunalråd. Har du någon favorit?

– Det vore lite förmätet att hylla någon före den andre. Att favorisera på det sättet är inte riktigt min stil. Jag tycker det är jämt skägg. Alla har fördelar och nackdelar, säger Pettersson som bland vänner allmänt kallas "Loppan".

Det är kanske främst under sitt fackliga arbete som han fått höra smeknamnet från sina arbetskamrater ute på Smurfit Kappa.

Det var också där som är inledde han sin fackliga karriär.

Han började på Assi, som det då hette, 1971. Sju år senare valdes han som ordförande i pappers avdelning 37. Ett uppdrag som han anförtroddes i 38 år när han 2014 lämnade det fackliga uppdraget.

Pettersson har egentligen alltid varit både politiskt och fackligt intresserad.

– Jag gick med i SSU Öjebyn när jag var 15, berättar han.

Senare blev det fackligt engagemang på arbetsplatsen som även uppmärksammades centralt.

– Jag var ersättare i Pappers förbundsstyrelse från 1978, men 2003 valdes jag in som ordinarie ledamot, säger Lars-Olof Pettersson.

De parallella uppdragen i Piteå har trappats ner. Och om bra precis ett år lämnar han över ordförandeklubban i fullmäktige.

– 24 år får som sagt var räcka, säger Lars-Olof Pettersson.

Är det helt slut med politik då?

– Vi får se. Allt hänger på valresultatet, men jag kan mycket väl tänka mig ingå i någon nämnd. Vi får se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om