Kvinnan blev utskriven från sjukhuset i somras och för att garantera att hon fick i sig mat och vätska beställde stöd och omsorg på Piteå kommun hemtjänst av äldreomsorgen. Enligt biståndshandläggaren var hemtjänsten informerad om att kvinnan vid ett flertal tillfällen varit inlagd på grund av allvarlig undernäring med risk för hennes liv.
"Har begärt återkoppling av hemtjänstchefen för att snabbt kunna signalera till vården om situationen i hemmet verkar ohållbar. Har blivit kontaktad av hemtjänstchefen ett fåtal gånger i ärendet med bristfällig information men till största delen har jag inte fått någon information alls", skriver biståndshandläggaren i sin avvikelserapport.
Inget svar
När handläggaren dagen efter utskrivningen kontaktar hemtjänstchefen kan ingen svara på om hon har fått någon mat. Först nästa dag får handläggaren veta att kvinnan inte har släppt in personalen. Då kopierar handläggaren en nyckel.
"Lämnar över nyckeln 14.45 till hemtjänstchef och ber henne överlämna nyckeln snarast för att hemtjänsten ska kunna utföra sitt uppdrag. Fick till svar att detta inte var nödvändigt denna dag, dels på grund av tidsbrist men även då hemtjänsten gjort upp med vaktmästaren om att låsa upp om kvinnan inte skulle öppna".
"Mycket medtagen"
På fjärde dagen får handläggaren veta att hemtjänsten fortfarande inte besökt kvinnan trots tillsägelser om att hennes liv kunde vara i fara. Anledningen uppges vara att kvinnan inte öppnade och att vaktmästaren hunnit gå för dagen.
Handläggaren och hennes närmaste chef åker då omedelbart hem till kvinnan.
"Kvinnan sitter i soffan, har torra spruckna läppar, svarar inte på tal, är mycket medtagen, ögonen är stängda och hon sitter med en filt om sig och fryser trots värmen", står det i anmälan.
Ny vårdform idag
Hälsotillståndet var kraftigt försämrat och hon blev inlagd på sjukhus med dropp.
"Kvinnan har troligen inte ätit eller druckit på fyra dagar", konstaterar anmälaren.
Greger Pettersson, avdelningschef på stöd och omsorg, tycker det är allvarligt att insatsen inte utfördes och att det brast i informationsöverföringen från hemtjänsten.
– Det är en allvarlig händelse och lyckligtvis gick det väl den här gången. Vi har sett över våra rutiner för att det inte ska hända igen, säger han.
Tvångsmatning
Även om hemtjänsten hade tagit sig in i lägenheten är det inte säkert att kvinnan hade tagit emot deras mat, konstaterar Greger Pettersson.
– Men då hade man kunnat kontakta sjukhuset och sätta in en annan insats direkt. Ibland händer det att personer med ätstörningar måste tvångsmatas för att inte dö.
Den unga kvinnan har en högre form av omsorg i dag.
– Det är ett steg att säkra att hon inte ska fara illa. Nu finns det ingen risk att hon ska bli lämnad.