Lämna in kläderna i butik

Flera butikskedjor tar emot gamla kläder för återvinning. I flera fall får inlämnaren dessutom en rabattcheck.

HM är en av flera klädkedjor som tar emot textilier. Linda Enberg på HM-butiken i Piteå säger att det handlar om ganska stora mängder.

HM är en av flera klädkedjor som tar emot textilier. Linda Enberg på HM-butiken i Piteå säger att det handlar om ganska stora mängder.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2018-10-29 21:40

I lördagens PT skrev PT att Myrorna tagit bort sina klädboxar från återvinningsstationerna i Piteå och upphör med textilåtervinning i hela Norrbotten samt Skellefteå. För miljömedvetna medborgare upphör därmed den möjligheten.

I artikeln berättade PT om möjligheten att lämna in avlagda kläder som går att återanvända till Repris, Kupan och PMU. Men PT glömde en annan möjlighet, nämligen att lämna in kläder och andra textilier direkt till ett flertal klädkedjors butiker. Ett exempel är HM som har butik i Småstaden i Piteå.

– Vi har en särskild låda där det går bra att lämna in avlagda kläder och det behöver inte vara kläder som är köpta hos HM. Vi tar emot alla sorters textilier och det behöver inte ens vara helt eller rent, berättar Linda Enberg, som arbetar i butiken.

Får ni in mycket?

– Jag har ingen exakt siffra, men det är ganska mycket.

På HM:s hemsida står att "Kläder som kan användas igen säljs som second hand, uttjänta kläder och textilier görs om till andra produkter, till exempel städtrasor, allt annat blir till textilfiber som används som till exempel isolering".

HM är inte ensamma om att ta emot kläder. På samma sätt gör exempelvis Kappahl, Lindex, Indiska, Ikea och Åhléns.

Det handlar om tusentals ton som årligen lämnas in till butikerna i Sverige (och i många andra länder). Hur mycket av de kläder som lämnas in som blir nya kläder finns det inga exakta siffror på.

Flera av butikskedjorna har någon form av rabatterbjudande till de som lämnar in kläder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om