Läkemedel bakom inläggningar

Många äldre läggs in på sjukhus efter läkemedelsbiverkningar. Nästan var tionde gång visar en granskning Socialstyrelsen gjort.

Biverkningar av läkemedel är en vanlig orsak till att äldre läggs in på sjukhus visar en granskning. (Arkivbild)

Biverkningar av läkemedel är en vanlig orsak till att äldre läggs in på sjukhus visar en granskning. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-12-17 11:21

Men mer än hälften av inläggningarna skulle kunna förebyggas, enligt Socialstyrelsen. Totalt sett handlar det varje år om cirka 35 000 fall i Sverige där äldre blivit så sjuka av sina läkemedel att de måste få sjukhusvård.

–  Det gör läkemedelsbiverkningar till en av de enskilt största orsakerna bakom att äldre behöver vårdas på sjukhus, säger Socialstyrelsens utredare Johan Fastbom.

Vanliga läkemedel

Fallolyckor, yrsel, lågt blodtryck, hjärtproblem och olika former av blödningar är de biverkningar som leder till flest inläggningar. Oftast är det hjärt-kärlläkemedel, blodförtunnande läkemedel samt läkemedel som verkar i hjärnan, exempelvis antidepressiva medel och morfinbesläktade smärtstillande medel, som ligger bakom.

Risken för biverkningar ökar också ju fler läkemedel den äldre tar samtidigt.

Många av dessa läkemedel är viktiga för äldre och lösningen är inte att sluta behandla.

–  I stället måste sjukvården bli mer noga med att se till att den äldre patienten får rätt doser, att ordinerade läkemedel passar ihop, att följa upp behandlingen ordentligt och vara lyhörd för biverkningar, säger Fastbom.

Runt 60 procent

Studier visar att det går att förebygga omkring 60 procent av sjukhusinläggningarna. Det minskar lidandet för äldre men granskningen visar också att det kan innebära en besparing på 500-600 miljoner om året.

Med anledningen av granskningens resultat planerar Socialstyrelsen att ta fram en checklista där de vanligaste biverkningarna knyts till olika läkemedel. På så sätt kan det lättare upptäckas när äldre löper risk att bli, eller har blivit, allvarligt sjuka av sina läkemedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!