Malin Weiland möter många med klimakteriebesvär

Malin Weiland, läkare på Cederkliniken, kommer ofta i kontakt med kvinnor med klimakteriebesvär. Hon upplever att fler söker hjälp numera och att inställningen till östrogenbehandling har förändrats. "Det är liberalare nu än för några år sedan."

Malin Weiland, specialistläkare inom allmänmedin på Cederkliniken, tycker att kvinnor med svåra klimakteriebesvär ska söka hjälp och att östrogen ofta hjälper bra mot värmevallningar, svettningar och dålig sömn.

Malin Weiland, specialistläkare inom allmänmedin på Cederkliniken, tycker att kvinnor med svåra klimakteriebesvär ska söka hjälp och att östrogen ofta hjälper bra mot värmevallningar, svettningar och dålig sömn.

Foto: Privat

Piteå2024-03-20 05:20

Hälsocentralen är dit kvinnor i första hand ska vända sig när klimakteriebesvären börjar komma. 

– Det vanligaste är värmevallningar, svettningar, sömnproblem och minskad lust, säger Malin Weiland.

Mot dessa symptom hjälper det ofta med östrogen som kan fås i olika form som tabletter, gel, spray eller plåster.

– Innan en östrogenbehandling påbörjas vill man helst att en mammografi har gjorts som är max ett år gammal. Helst ska man också göra en gynundersökning för att vara säker på att det inte är något fel med livmodern som gör att man inte kan få östrogen.

Inställningen till östrogenbehandling har svängt en del genom åren. Malin Weiland säger att man förr i tiden var väldigt generös med östrogen och gav det till i stort sett alla.

undefined
Malin Weiland jobbar som läkare på Cederkliniken och kommer ofta i kontakt med kvinnor som har klimakteriebesvär.

– Sedan såg man att det fanns en ökad risk för bröstcancer och då blev man mer restriktiv till att skriva ut det. Nu vet man att risken för bröstcancer av östrogen är liten så nu har man en liberalare inställning. Däremot finns en risk för livmodercancer så man behöver ett skydd för livmoderslemhinnan. Det får man via en hormonspiral eller genom progesteron i olika kombinationer. Men i grunden är det kvinnans upplevda symtom som styr behandlingen.

Men östrogen hjälper inte mot allt, vilket en del kan ha svårt att acceptera enligt Malin.

– Vissa tycker inte de blir lyssnade på men om en kvinna vill prova östrogen så får hon oftast det. Man testar i tre månader och om symptomen blir bättre så kan hon oftast fortsätta. Det är som sagt kvinnans känsla som styr.

undefined
Malin Weiland idrottar på elitnivå trots att hon snart fyller 50 år och börjar känna av klimakteriet en aning. "Träning är bra för alla och kan motverka nedstämdhet och ångest."

Hon upplever att alltfler kvinnor söker hjälp för sina besvär och att hon inte sällan stöter på arga kvinnor som inte får ut sina hormoner för att dessa är restnoterade.

– Ofta får vi distriktsläkare skulden om något är restnoterat, men det kan vi inte göra något åt. Det är politiken som styr.

Hur tycker du vården bemöter kvinnor i klimakteriet? 

– Bra hoppas jag, men det varierar nog mellan individer i läkarkåren. En del äldre kollegor är kanske inte alltid helt uppdaterade.

Har du något råd att ge till kvinnor med svåra klimakteriebesvär? 

– De som har värmevallningar, flush och som sover dåligt sekundärt till det ska definitivt söka hjälp och kan få östrogen med bra effekt. Vill man bara ha lokal behandling för underlivet finns till exempel östrogenring, vagitorier och krämer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!