Läkaren har arbetat inom primärvården sedan 1984. Under de senaste sju åren har han och hans kollegor erfarit att försäkringskassan i Västerbotten fungerat allt sämre.
I sin anmälan till justitieombudsmannen, JO, skriver läkaren att "handläggningstiderna för enkla ärenden blivit absurt långa och besluten helt godtyckliga" och konstaterar att handläggarna isolerar sig allt mer från samhället - de vägrar att komma till rehabiliteringsmöten, undviker att svara i telefon och besvarar inte skrivelser och bemöter både patienter och läjare på ett oförskämt sätt när man lyckas få kontakt med dem.
Patienterna drabbas
Allt detta får konsekvenser för patienterna, ibland svåra sådana, konstaterar läkaren och tar ett aktuellt fall som exempel.
Läkaren utfärdade ett sjukintyg för sin patient den 7 november. Dagen efteråt skickade patienten intyget till försäkringskassan i Skellefteå, efter att ha visat det för sin arbetsgivare.
Nu, två månader senare, har patienten fortfarande inte fått något beslut från försäkringskassan om hon kommer att få sjukpenning eller inte. Hon besöker åter sin läkare och berättar detta. Efterforskningar hos försäkringskassan ger vid handen att kassan kanske inte kommer att bevilja sjukpenning eftersom underlaget kanske inte är tillräckligt.
Den aktuella handläggaren får läkaren dock inte tala med.
Försumligt?
Läkaren konstaterar nu att patientens hälsotillstånd och arbetsförmåga har försämrats, beroende på försäkringskassans handläggning - eller kanske brist på handläggning.
I sin JO-anmälan skriver läkaren att han naturligtvis inte kräver att JO ska ta ställning till sjukskrivningens riktighet eller om det medicinska underlaget är tillräckligt. Han vill däremot att JO utreder om försäkringskassan agerat försumligt i det aktuella ärendet.