Tongångarna är positiva.
- Om riktlinjerna inte följs som lag och man inte bara ser diagnosen utan hela människan är det av godo, säger Jörgen Boström, chefsläkare för primärvården i Piteå älvdal.
- Positivt är att dialogen om sjukskrivningslängd kan bli bättre mellan patient och läkare. Det som är negativt är att det förmodligen kommer att krävas mer tid för patientbesöken, säger Jörgen Boström.
Det var i början av oktober som Socialstyrelsen presenterade sina nya riktlinjer för sjukskrivningar. Snart ska samma sjukdom ge samma längd på sjukskrivningstiden i hela landet.
1 mars 2008 börjar rekommendationerna gälla.
- En del av syftet att minska glappet mellan läkarnas sjukintyg och försäkringskassans bedömning, säger Jörgen Boström.
I rapporten understryks att det fortfarande är läkarens ansvar att göra en individuell bedömning av varje patient.
- Jag ser det som stöd i det vardagliga jobbet. När det gäller sjukskrivningar har läkarna alltid varit utan rättesnören och tidigare har vi fått skäll för att vi orsakar ett högt sjuktal. Nu slipper vi stå med hundhuvudet, säger Ulf Nordström, distriktsläkare.
- Vi har resonerat kring vad som är etiskt riktigt och hur man ska skriva intyg när det gäller personer som lider av flera sjukdomar, säger Ulf Nordström.
- Vi har också pratat om hur man gör när en sjuk person inte blir frisk enligt riktlinjerna.
I vissa fall kan riktlinjerna bli svåra att följa.
- Det är skillnad om en i övrigt frisk 20-åring får halsfluss och om en diabetessjuk 20-åring får samma sjukdom. Sådana aspekter är viktiga att väga in. Vi möter inte bara ett symptom eller en sjukdom. Vi möter hela människor, säger Ulf Nordström.
Rekommendationerna för diagnosgrupperna psykiska sjukdomar och långvarig smärta släpps den 20 december.