Läkare oroas över ökat opioidberoende

Karl Kvarnström, läkare på Cederkliniken, ser en fara i att patienter som går på starkt beroendeframkallande medicin får ha den för länge.

Oxycontin är ett mycket potent och starkt beroendeframkallande smärtstillande preparat som blivit allt vanligare. (Arkivbild)

Oxycontin är ett mycket potent och starkt beroendeframkallande smärtstillande preparat som blivit allt vanligare. (Arkivbild)

Foto: Keith Srakocic

Piteå2020-01-09 19:00

Opioidberoendet ökar i norr, vilket både polisen och sjukvården vittnar om. Enligt Markus Boman, chefsöverläkare vid beroendecentrum vid Sunderby sjukhus, handlar det om allt tyngre droger. 

– Man ser alltid olika trender, för några år sedan var ett av de större problemen nätdroger. Det är lite mindre av det just nu vad vi ser och ett tilltagande problem med tunga opioider, säger han.

Markus Boman säger att många av de som hamnat i ett opioidberoende har gjort det via preparat som har skrivits ut av vården.

Karl Kvarnström, läkare vid Cederkliniken, säger att man där är restriktiv med förskrivningen av opioider och försöker vara noga med regelbunden uppföljning.

– Till att börja med är det viktigt att säkerställa att orsaken bakom medicineringen är rätt. Om en patient får oxycontin, som är ett potent läkemedel och starkt beroendeframkallande, måste man följa upp och trappa ner medicinen när smärtproblematiken blir mindre, säger han.

Ett problem som finns och som enligt Karl Kvarnström är svårt att komma åt är om medicinen skrivs ut av en läkare på en klinik och där patienten sedan byter klinik och en annan läkare tar över förskrivningen.

– I ett sådant läge finns det risk för att patienten ligger kvar på en för hög dos för länge och ett beroende utvecklas.

På många platser i USA är opioidberoende orsakat av preparat från vården ett stort problem och Karl Kvarnström oroas över en liknande utveckling i Sverige.

– I USA har läkemedelsbolagen stor direktpåverkan på vården och på vilka preparat som ska skrivas ut. Så fungerar det lyckligtvis inte i Sverige. Men oxycontin har till exempel blivit betydligt vanligare här och är ett preparat som har högre risk för beroende än morfin och dolcontin som var vanligare förr, säger han.

Gunilla Grankvist, enhetschef på kommunen inom missbruk och beroende/Strömgården, säger att man inte för statistik över hur människors missbruk uppstått, men att de som blivit missbrukare via preparat utskrivet av vården förekommer men att de inte är i majoritet.

– Vi försöker hjälpa alla oavsett vilken substans de använder. Då det gäller läkemedel är det oerhört viktigt att en patient som går på smärtstillande medicin får hjälp av vården att trappa ner och fasa ut medicinen för att undvika att beroende uppstår. Annars får socialtjänsten ta hand om problem som vården orsakat, säger Gunilla Grankvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!