Läkarbrist tvingar patienter till Sunderbyn
Läkarbrist på akuten har lett till att alla patienter med kirurgiska åkommor som sökt vård där under dagtid de senaste två veckorna har skickats till Sunderbyn. Innan slutet på nästa vecka ska bemanningsproblemen vara lösta. Hur det ska gå till är oklart.
Under två veckors tid har det varit läkarbrist på akutmottagningen i Ptieå.
Foto: Robert Lundberg
Systemet med AT-läkare har rullat på fram till för två veckor sedan när de plötsligt försvann. Läkarbristen gjorde att alla patienter som de senaste veckorna kommit in till PÄS med akut behov av kirurghjälp har blivit skickade direkt till Sunderbyn.
Hur det kunnat bli så här är oklart men klart är att organisationen inte kunnat hantera bemanningen för omhändertagande av kirurgpatienterna.
Marie Asplund är verksamhetschef för Ivak (intensivvård, akuten och ambulansen). Hon beskriver hur akutmottagningen de senaste två veckorna inte kunnat ta några emot patienter med kirurgiska åkommor på grund av läkarbrist.
- De AT-läkare som funnits på akuten fram till för två veckor sedan är inte längre här. Exakt varför vet jag inte. Klart är i alla fall att situationen varit ohållbar och att problemet nu måste lösas. Det har drabbat patienterna i första hand, vilket är mycket olyckligt.
Förslag på bemanning
Styrgruppen för akutläkeriet, bestående av Marie Asplund, chef för Ivak, Dan Fors, chef för medicin och rehabilitering, Thomas Isaksson, ortopedin, Ulf Bergman, vårdchef för medicin, Christer Nordenhäll, chef för primärvården, Mikael Dahlberg, länschef för kirurgin, Anna-Karin Stridsman, studierektor för AT-läkarna, Yvonne Ranebratt Olofsson, chef för psykiatrin, Urban Mikko, medicinskt ledningsansvarig för jourcentralen samt Jeanette Wiklund, projektledare, har tagit fram förslag på hur bemanningen ska se ut. Marie Asplund och Dan Fors har lyft bemanningsfrågan till respektive divisionschefer.
Innan slutet av nästa vecka ska bemanningen vara löst. Då går nämligen den tillfälliga bemanningslösningen ut. Vem som har ansvar för att detta sker är oklart, då ansvarsfrågan inte är utredd.
Dålig service
- Akutmottagningen i Piteå måste fungera. Min personal måste kunna hantera sitt uppdrag och patienterna ska må bra. Bemanningen måste lösas och jag anser att det är upp till varje klinik att se till att det fungerar, säger Marie Asplund.
Dan Fors, verksamhetschef för medicin- och rehabiliteringskliniken, ser det hela som ett organisations-och ansvarsproblem.
- Det finns förslag på hur en bemanningslösning kan se ut men uppfattningarna är olika och det är oklart vem som har ansvar för hur det ska organiseras. Kontentan av det hela är att patienter inte blir omhändertagna på akuten i Piteå utan ivägskickade, vilket är dålig service kan man tycka, säger han och poängterar att det inom medicin inte varit några konstigheter.
Även vårdcentralerna och vissa av deras patienter har märkt av den senaste tidens bemanningsproblem. På kommunens vårdcentraler fungerar det så att alla patienter med akutremisser (i det här fallet patienter som behöver hjälp samma dag av någon med kirurgkompetens) ska skickas till Pite älvdals sjukhus. Den senaste tiden har man dock blivit informerade om att akuta remisser ska skickas direkt till Sunderbyn. För vårdcentralernas del handlar akuta remisser (inom kirurgin) ofta om magproblem, exempelvis blindtarmsproblem eller njursten.
- Vi har fått det här meddelandet vissa dagar den senaste tiden. Jag vet dock inte varför, säger Laila Davidsson, sjuksköterska vid Cederkliniken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!