Lajv - inte bara flummigt

Levande rollspel. En hobby där man får vara utomhus, röra på sig och samtidigt träffa folk är säkert något många vill ha. Lajv - levande rollspel är en sysselsättning som Oscar Pettersson sysslar med och som bjuder allt detta.

Piteå2006-10-13 00:00
Lajv kan vara något svårt att definiera, interaktivt historieberättande är en förklaring. Det finns olika teman, det behöver inte alltid vara fantasy med drakar och trollkarlar.

- Det kan även vara nutida berättelser, med temat skräck, eller postakopalyptiska scenarion där berättelsen utspelar sig efter en katastrof, förklarar Oscar Pettersson.

Efter att ha spelat rollspel över internet upptäckte Oscar Lajv och har deltagit i flera lajv i ungefär fyra år nu. I Piteå finns en lokal förening som på grund av utflyttade ledare inte är allt för aktiv.

Inför lajvet så får man en grundberättelse som ska utspela sig, sen får man välja en roll till sig själv som man får skapa karaktärsdrag till som sedan blir en liten del i den övergripande berättelsen.

- Under ett lajv var jag en sergeant som följde efter en gammal kärlek, minns Oscar.

Men lajv handlar om så mycket mer än själva rollspelandet, påpekar Oscar Pettersson, ofta tillverkar deltagarna sin egen utrustning och spelar andra spel. En viktig del av lajvandet är det sociala.

- En myt är att rollspelare är tillbakadragna nördar som sitter i någon skum källare och kastar tärningar, men lajvare är de socialaste människorna jag mött, menar Oscar Pettersson.

Inte farligt

En annan fördom som Oscar mött är att rollspel är farligt, och att deltagarna förlorar verklighetsuppfattningen och försvinner i egna världar. Att det blir så påtagligt beror, enligt Oscar, på att rollspel är en så pass psykisk aktivitet.

- Människor med psykiska störningar kan bli sjuka av det mesta, inte bara rollspel och lajv, tycker Oscar Pettersson.

Ett lajv pågår oftast under två till tre dagar och då går deltagaren helt in i sin roll. Två begrepp som gäller där är in och off. Är man in så spelar man sin roll, är man off så är man sig själv. Oscar har däremot alltid med sig en off-säck bestående av chips, coca cola.

- Lajv handlar även om att genom en roll upptäcka nya sidor hos sig själv när man blir satt i för sig ovanliga historier, säger Oscar.

Läsa på internet

De tips han har till folk som tänkt sig att börja med lajv är att läsa om det på internet och kontakta en aktiv lajvare. Att heller inte under sitt första lajv välja en för svår roll kan vara att tänka på.

- Det är nervöst första gången. Jag minns mitt första lajv, det var vinter och jag höll på att frysa ihjäl. Lajvet handlade om ett nyöppnat värdshus, där våra karaktärer satt och festade framför kaminen hela natten och det var verkligen kul, säger Oscar Pettersson.

Ibland säger han att han till och med kan komma på sig med att längta tillbaka till händelser och människor som inte ens existerar men menar att lajv är som vilken annan hobby som helst.

- Folk tror att man är flummig när man sysslar med lajv, men de vet inte vad de pratar om, säger Oscar Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om