Lågt intresse för Munksund 5

Havs-och vattenmyndigheten i Göteborg vill veta mer om vraket Munksund 5 som läcker tjockolja i Inrefjärden men ärendet är lågt priorierat.

I Inrefjärden i Piteälven, nedströms Bergsviksbron (se krysset), ligger bogserbåten sjunken sedan 54 år tillbaka. (Arkivbild).

I Inrefjärden i Piteälven, nedströms Bergsviksbron (se krysset), ligger bogserbåten sjunken sedan 54 år tillbaka. (Arkivbild).

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-09-19 05:00

– Vi kommer att kontakta länsstyrelsen i Norrbotten för att ta reda på vem som har ansvar för båten, om det är kommunen eller länsstyrelsen.

Det säger Frida Åberg, vrakexpert vid Havs-och vattenmyndigheten, HaV i Göteborg.

Hon känner inte till ärendet om Munksund 5 som läcker tjockolja i Inrefjärden, men myndigheten kommer att agera.

– Munksund 5 ligger inte på vår priolista över båtar som läcker, men det här ska vi titta på, säger hon.

Hon säger att skälet till att den SCA-ägda båten inte finns med på myndighetens lista är att HaV enbart har ansvar för sjunkna båtar till havs. Det gör att Sjöfartsverket och flottan inte undersökt det inre vattnet utanför Piteå.

Myndigheten har kartlagt 300 vrak som ligger utspridda runt den svenska kusten. 30 av dem är högprioriterade projekt. I år har myndigheten ett anslag på 25 miljoner kronor för att ta hand om vrak. Läget med alla båtar med potentiell miljörisk gör att i år har anslagit höjts till 43 miljoner kronor.

– De flesta båtar ligger på sydkusten och ostkusten mot Stockholm. Det finns också några på västkusten. Vi har inget prioriterat fartyg norr om Gävle, säger vrakexperten.

Nyligen har myndigheten avslutat ett större jobb där de tömt fartyget Lindesnäs på nära 300 000 kubikmeter olja och diesel. Båten sjönk för 60 år sedan utanför Oxelösund sedan den gått på grund.

– Just nu förbereder vi oss för att tömma ett annat fartyg som sjönk 2006 utanför Öland. Det ligger på 60 till 80 meters djup och innehåller 85 kubikmeter olja. Fartyget kommer inte att bärgas. Just nu utreds det vem som ska betala notan, ägaren av fartyget eller vi, säger Åberg.

Hon säger om Munksund 5 och andra liknande fall, att lagstiftningen är otydlig kring vart de ekonomiska kraven ska riktas. Så i dag kan inte HaV lova någon ekonomisk insats för att tömma Munksund 5.

– Vi kan börja med kontakterna med länsstyrelsen, och den kunskap vi har kan jag lova bort. Men frågan om ett ekonomiskt anslag måste i så fall upp på chefsnivå på myndigheten.

Avdelningschef Johan Virtala vid samhällsbyggnadsförvaltningen säger att han varit i kontakt med HaV och fått besked att ärendet inte är prioriterat.

– Nästa steg för oss är att få ta del av de prover som tagits. Det ska också ske nya dykningar när isen har lagt sig och det är lugnare vatten där de dyker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om