Med tyska storbanken KfW i ryggen och stöd från Svenska enskilda banken och Nordic Investment Bank har projektägarna investerat uppemot 3,5 miljarder kronor i vindkraftparken i Markbygden.
Arbetet med att bygga infrastruktur för nästa 77 verk i Ersträsk fortskrider men projektägarna har inte kunnat hitta någon som är villig att fortsätta finansiera utbyggnaden.
– Vi arbetar på det men jag kan inte säga att vi har en lösning. Det kan vara så att vi bromsar och väntar tills marknaden vänder och går upp, säger Wolfgang Kropp, vd, grundare och huvudägare i Svevind AB som äger Markbygden Vind AB tillsammans med Enercon AB.
"Det är inte lätt"
Projektägarnas enda hopp är att hitta en investerare som vågar finansiera en i dag olönsam näring i tron att elpriserna kommer att stegra inom den närmsta framtiden.
– Men det är inte lätt. Det är inte små summor vi talar om. Ersträsk, som är nästa steg i agendan, är 77 verk, det är investering på cirka 300 miljoner euro, säger Wolfgang Kropp.
När vet du om ni kan fortsätta med Ersträsk?
– Om du kan säga när marknaden vänder och priserna är bättre kan vi säga när det är realistiskt att hitta en investerare. Om marknaden är på den här nivån de närmaste två, tre, fyra åren. Då är det inte möjligt att fortsätta. Det enda vi kan göra är att planera så att vi har allting klart tills marknaden säger att det är möjligt.
"Ett stort problem"
Kostnaderna för den investerade vindkraften överstiger intäkterna som den producerade elen genererar och med dagens låga elpriser finns inget kvar att återinvestera.
– Jag tror inte att någon kan realisera nya projekt på den här marknadsnivån. Det gäller inte bara vindkraft. Ett nytt kärnkraftverk är inte heller möjligt att genomföra i dagens marknad. Det är ett stort problem i Sverige och det är samma i andra länder i Europa, säger Wolfgang Kropp.
"Energipriserna måste upp"
Enligt honom är marknaden i Tyskland bättre eftersom elpriserna är låsta och kan säljas för nio euro cent, cirka 90 öre, per kilowattimme,
– Då är det möjligt att bygga. Du är inte beroende av marknaden. I Sverige är vi beroende av marknaden och vi är på en prisnivå som är under fem euro cent per kilowattimme. Sedan har vi marknadsrisker, nätavgifter och många andra saker som det gör det omöjligt att genomföra projektet med dagens ekonomiska kalkyler.
Vad skulle krävas för att marknaden skulle vända till er fördel?
– Energipriserna måste gå upp. Det kommer att hända någon gång men i nuläget, här i Sverige och i Centraleuropa också, är det en överkapacitet av elproduktion.
Är det svårt att investera i förnybar energi när det är så många gamla kol- och kärnkraftverk som fortfarande går?
– Ja, det är en av orsakerna till överkapaciteten. Om du har ett 30 år gammalt kärnkraftverk är det avskrivet. Det finns bara driftskostnader och de kan producera billigare energi än ett nybyggt kraftverk.
"Billigaste alternativet"
Wolfgang Kropp tror att kärnkraften i Sverige kommer avvecklas om en tioårsperiod och ser då större möjligheter för vindkraftsutbyggnad.
– Då behöver Sverige ny energikapacitet. Då tror jag att en kombination av vattenkraft och vindkraft är bra. För tillfället är vindkraft en av de billigaste alternativen för att producera energi om du jämför med andra nybyggda kraftverk.