Lägst dödlighet i hjärtinfarkt i Piteå
Allt fler överlever en hjärtinfarkt. Sedan 1995 har dödligheten halverats.- Det är väldigt glädjande, säger Arne Zingmark, hjärtspecialist vid Piteå älvdals sjukhus som har den lägsta dödligheten i landet.
Hjärtspecialisterna Arne Zingmark och Catharina Lysell Bergström gläds tillsammans med hjärtsjuksköterskan Ingrid Bergman över att Piteå älvdals sjukhus uppvisar lägst dödlighet bland hjärtinfarktpatienter i hela landet.
Foto: Jens Ökvist
- Det är alltid svårt att jämföra olika sjukhus och prata om "bäst" och "sämst" men att vi toppar listan och uppvisar den lägsta dödligheten i landet tycker jag ändå visar att vi jobbar på rätt sätt och det är förstås jätteroligt, säger Arne Zingmark.
Kraftig förbättring
Överlag visar rapporten på en kraftig förbättring av hjärtinfarktvården. Sedan 1995 har dödligheten inom 30 dagar efter hjärtinfarkten halverats i samtliga åldersgrupper och för båda könen. Störst är minskningen hos patienter över 75 år där dödligheten minskat från 24 procent till 12,5 procent. Bland patienter under 65 år är dödligheten rekordlåg med 2 procent mot tidigare 5 procent.
- Det finns många orsaker till förbättringen, dels har medicineringen blivit bättre och dels sätts åtgärder in snabbare, i dag kan ju EKG skickas redan från ambulansen och man kan sätta in blodproppslösande behandling tidigare, konstaterar Arne Zingmark som också betonar vikten av att fånga upp patienter tidigt.
Sök vård i tid
- Kan man sätta in behandlingen redan vid de första känningarna gör det mycket för överlevnaden. Får man en liten infarkt är det viktigt att söka vård direkt, annars är risken stor att man inom 1-2 månader drabbas av en stor hjärtinfarkt.
En annan förklaring till den förbättrade överlevnaden för hjärtpatienter är att man på många håll i landet infört rutinmässig kranskärlsröntgen.
- Men för sjukhusen i glesbygd, där avstånden är stora, är trombolys (blodproppslösande behandling) det enda alternativet. Av de akuta hjärtpatienter vi får in klarar vi de flesta själva, cirka 25 procent skickas vidare till Sunderbyn eller Umeå, berättar Arne Zingmark.
Sunderby sjukhus har i höst gått med i Riks-HIA och finns inte med i rapporten för 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!