Lägre stöd till branscher som är kvinnodominerade
En fjärdedel av det statliga stödet till nyföretagande går till kvinnodominerade branscher medan resten tillägnas områden som huvudsakligen styrs av män. Det visar en undersökning som Malin Lindberg, doktorand i genusvetenskap vid Luleå tekniska universitet, genomfört.
Malin Lindberg, doktorand i genusvetenskap vid Luleå tekniska universitet, kan konstatera genom en undersökning att bara en fjärdedel av statens stöd går till kvinnodominerade branscher.
Foto: Sanna Eriksson
Sedan 2002 har Malin Lindberg forskat kring det statliga stödet. Endast 25 procent tillägnas branscher där kvinnorna är mest representerade.
- Kvinnor kanske drar sig för att söka stöd hos regeringen och i stället söker bland mindre organisationer, menar Malin Lindberg.
Bland de mansdominerade branscherna märks exempelvis IT och transport.
Tas inte på allvar
Hon tror inte att det nödvändigtvis behöver vara svårare för kvinnor att få såväl ekonomiskt stöd som rådgivning av regeringen.
- Det beror på. I de kvinnodominerade branscherna är det enkelt. Det är när man kommer till den andra sortens näring som det kan bli svårare.
Helene Röckner, utvecklingschef vid tillväxtenheten i Piteå kommun, menar liksom Malin Lindberg att mycket ligger i att verkligen få kvinnorna till att söka stöd.
- Sedan tror jag att arbetsidéerna och ansökningarna inte alltid tas på samma allvar, säger Helene Röckner.
I Norrbottens län är 26 procent av de företagsamma individerna kvinnor, visar statistik från Svenskt Näringsliv. En ökning har skett sedan den senaste mätningen för ett halvår sedan.
"Drivkraft finns"
- Jag började jobba med kvinnors affärsutveckling för tolv år sedan. Även om man kan se en ökning av siffrorna tycker jag att utvecklingen går skrämmande långsamt, säger Helene Röckner.
Malin Lindberg hoppas kunna se en klar förbättring av jämställdheten inom den närmaste mandatperioden.
- Drivkraften finns. Nu krävs tid, vilja och kompetens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!