Levander i Bölebyn har egentligen inte behövt ta till konstbevattning i år, men har ändå i viss utsträckning bevattnat sina potatisfält för att försäkra sig om bästa möjliga kvalitet.
Sommarens väder har varit optimalt för potatisodling här uppe i norr; detta till skillnad från delar av södra Sverige där man befinner sig på randen till katastrof. I det översvämningsdrabbade Halland finns det gårdar där halva arealen för potatis har ruttnat bort och bladmögel riskerar att sprida sig till kringliggande stycken.
Stora förluster
På flera platser i södra Sverige har det regnat 4-5 gånger mer än normalt under juli månad och många bönder i dessa områden kommer att få vidkännas stora ekonomiska förluster.- Men här uppe i norr har det regnat lagom mycket vid rätt tillfällen. Första halvan av juni var fuktig och varm. Under hela juli regnade det ungefär en gång i veckan och i augusti har vi hittills haft ett rejält regnväder. Nu vill vi inte ha mer regn innan det är dags att skörda, säger Markus Levander och kollar vad som döljer sig under blasten på ett av mandelpotatisstånden.
Det dröjer ytterligare cirka tre veckor innan det är dags att skörda mandeln, som är den sista sort man tar upp, men redan nu är det gott om små ovala potatisknölar nere i den varma sandjorden.
Tidigare skörd
Förutom mandel odlar Markus Levander två sorters rundpotatis samt färskpotatis.Potatisen skördas tio dagar tidigare än normalt denna sommar.
Levanders potatis som odlas i Böle, Stridholm och Kvarnbäcken mellan Böle och Pålberget hamnar inte i butikerna och på matborden i Norrbotten, utan allt levereras till Västerbotten Potatis AB i Umeå, som i sin tur säljer till - förutom Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och, lite grann, till Stockholm.
Risken för bladmögel med åtföljande brunröta är stor just nu i rådande värme och fukt. Därför tänker Levander bespruta ytterligare en gång.
- Men vi sprutar inte alls lika mycket här uppe som man gör längre söderut i landet, vi använder mindre än hälften så mycket bekämpningsmedel, säger Ingemar Nilsson som formellt är anställd av Hushållningssällskapet i Skaraborg.
Ingen skorv
Några tecken till skorv syns lyckligtvis inte till i år.Ingemar Nilsson förklarar att hela 75 procent av landets samlade potatisproduktion finns i de områden som skadats av sommarens extrema väderlek.
Förra året var det brist på potatis och det befarades att den svenska potatisen skulle komma att ta slut tidigt. Men det blev inte så, berättar Ingemar Nilsson, eftersom man tog vara på även sådana kvaliteteter som normalt ratas: extremt stora och pyttesmå potatisar samt skorvig potatis. Skorven påverkar inte smaken, men får potatisen att se mindre aptitlig ut.