"Läget är extra bekymmersamt i Norrbotten"

Ätstörningsvården har gjort stora framsteg men fortfarande finns många brister och behoven är stora. Inte minst i Norrbotten.- Norrbotten har minst specialistvård i landet, konstaterar Madeleine Mesterton, ordförande i Riksförbundet för ätstörningar.

PITEÅ2010-01-30 06:00
Madeleine Mesterton har arbetat med ätstörningsproblematik i snart 27 år.
- Jag fick själv anorexia i 12-årsåldern och på den tiden skrevs nästan ingenting om sjukdomen och det fanns i princip ingen specialiserad vård alls.
Efter att ha läst en artikelserie i Svenska Dagbladet 1982 tog hon kontakt med journalisten och tillsammans bestämde de sig för att anordna en träff för alla som hört av sig efter publiceringen.
- För många var det en fantastisk upplevelse att få träffa andra och inse att de inte var ensamma om sin situation.
Träffen blev början på dagens riksförbund och Madeleine Mesterton har sedan dess kommit i kontakt med tusentals männskor som på olika sätt drabbats av ätstörningar.
Tre procent
Även om anorexia är den ätstörning som oftast får mest uppmärksamhet utgör den den minsta gruppen, bland flickor 12-25 år drabbas cirka 0,2-0,4 procent av anorexia enligt Socialsyrelsens folkhälsorapport 2009. Samma rapport konstaterar att minst tre procent av alla kvinnor har någon form av ätstörning.
- Den i särklass största gruppen är UNS som står för Utan närmare specifikation, här finns ett enormt mörkertal. Dessa människor hetsäter och kräks, men inte tillräckligt för att kallas bulimiker, och de svälter sig i perioder men går inte ner i vikt så mycket att de kan klassas som anorektiker, förklarar Madeleine Mesterton.
Hemlighållande
Det alla dock har genemsamt är skammen och hemlighållandet, ingen får veta, inte familjen, inte pojkvännen, inte vännerna.
- De tycker de har dålig karaktär och skäms över detta, känner sig som missbrukare och skäms över att de inte klarar av att kontrollera sitt beteende.
Madeleine Mesterton upplever att kompetensen oftast är god på de specialistenheter som finns i landet - men att antalet är alldeles för få.
- I Norrbotten har man minst specialistvård i hela landet så läget är extra bekymmersamt där.
Primärvården
Hon skulle gärna även se att kompetensen blev bättre inom primärvården.
- Många som söker hjälp där bemöts med okunskap och kommenterar som "Men du ser ju inte sjuk ut" eller "Du är ju inte så mager". Fick man in mer kompetens där skulle många fler kunna fångas upp mycket tidigare.
Madeleine Mesterton konstaterar även att stödet till anhöriga behöver bli bättre.
- Föräldrar har det jättejobbigt och behöver verkligen stöd och hjälp. Inte minst anorexia har gått ner i åldrarna, det är inte ovanligt med 9-åringar som utvecklat sjukdomen.
FAKTA Ätstörningar
75 000-100 000 tonårsflickor beräknas ha någon form av ätstörning.
De tre vanligaste ästtörningsformerna är UNS (Utan närmare symptom), bulimi och anorexia.
Anorexia är den ovanligaste av de tre ätstörningsformerna och drabbar cirka 0,2-0,4 procent av ungdomar mellan 12-25 år.
Antalet flickor som vårdats på sjukhus på grund av anorexia har tredubblats sedan 1990, samtidigt har dödligheten minskat markant, vilket talar för att det inte är fler som insjuknar utan fler som erbjuds vård och behandling.
Källa: Socialstyrelsen folkhälsorapport 2009
Här kan du läsa mer om ätstörningar: Kunskapscentrum för ätstörningar (www.atstorning.se), Riksförbundet mot ätstörningar (www.abkontakt.se) 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om