Efter flera års fördröjning kan flerbostadshusen på Lusthusbacken snart börja byggas. Ett bygglov är inlämnat och ärendet ska upp i miljö- och byggnämnden före årsskiftet.
– Vi har tänkt komma igång under våren 2015. Går allt som det ska hoppas jag på inflyttning i de första lägenheterna före julen 2015, säger Mattias Henriksson.
Hustillverkarna Stenbackens i Hortlax och Glommershus i Glommersträsk har inlett ett samarbete med investeringsbolaget Polarrenen i Älvsbyn för att bygga, äga och förvalta flerbostadshusen.
– Vi har bildat det gemensamma produktionsbolaget Grönbo AB som ska bygga ekologiska flerbostadshus. Lusthusbacken blir pilotprojektet, säger Mattias Henriksson som driver familjeföretaget Stenbackens.
Dyrare material
De två flerfamiljshusen byggs i två våningar med sammanlagt tolv lägenheter, två fyror, sex treor och fyra tvåor. Projektet är kostnadsberäknat till 20 miljoner kronor och om konceptet faller väl ut finns det planer på två till flerfamiljshus.
– Ekologiskt byggande innebär dyrare material men vi räknar med att byggandet ska vara så hälsosamt och hållbart att vi kan räkna hem en sådan investering. Kvartalsekonomin har kommit för långt in i byggbranschen och vi eftersträvar ett långsiktigare synsätt, säger Henriksson.
Långdragna planer
Området är planerat för både småhus och flerfamiljshus, men eftersom det i byggkraven slås fast att husen ska vara energisnåla och ekologiska så har intresserade finansiärer backat ur.
– Det har varit långdraget. Vår förhoppning är att området ska bebyggas fullt ut och det här blir startskottet för att andra ska våga investera i området.
Marknadspotential
Arkitekten Maria Block, som har specialiserat sig på ekologiskt byggande, har ritat husen.
– Det är inte helt ekologiskt men vi har tagit det så långt som vi kan.
Väggarna isoleras bland annat med träfiber och inredningen tillverkas i massivt trä.
– Vi jobbar med naturlagarna istället för att arbeta mot dem. Vi tillåter väggarna att andas istället för att stoppa fukt med plastskikt.
Hur ser marknaden ut?
– Efterfrågan ökar och det finns en marknadspotential. Energisnåla hus är redan en självklarhet och vi tror att det kommer bli ännu viktigare med sunda material i husen.