Lagbrott för att trygga säkerhet
Kommunen bryter mot lagen. Det är inte längre tillåtet att låsa dörren till ett äldreboende och hindra dementa människor från att gå ut mitt i natten. Socialchefen Mikael Lekfalk ser dock lagbrottet som mindre allvarligt än att utsätta dementa för fara.
Åsa Markström och Carina Lundberg, undersköterska respektive biträdande boendechef på Mogården, ser Socialstyrelsen nya regelverk som orimligt.
Foto: Erik Westergren
Låset i sig är inte olagligt, men personalen måste hjälpa boende som vill ut att öppna dörren
- Om inte den demente klarar sig själv ska personalen följa med. Det är dock tillåtet att avleda den boende från att gå ut genom att exempelvis bjuda på kaffe, säger Helena Axestam, utredare på Socialstyrelsen.
Regelverket
15 juni tydliggjorde Socialstyrelsen regelverket genom att upphäva två föreskrifter om tvångs- och skyddsåtgärder. Nu är det regeringsformen som gäller och den lagen är enligt Helena Axestam väldigt tydlig.
- Det finns inget lagstöd för att använda tvångsåtgärder mot människor med demenssjukdom. Det är inte förbjudet att låsa om dementa som vill det, men de måste kunna ta sig ut själva eller få hjälp av personalen när de vill ut, säger Axestam.
Mogården på Furunäset är ett vård- och omsorgsboende som drivs av kommunen. En stor del av de 60-tal boende är mer eller mindre dementa och dörrarna till respektive avdelning hålls låsta.
- Vi låser för att värna om de boendes säkerhet och trygghet. Om dörrarna alltid vore öppna skulle många resa sig upp ur rullstolarna i tron att de kan gå och ramla nedför trapporna, säger Åsa Markström, undersköterska.
Inte regelrätta lås
På Mogården handlar det inte om några regelrätta lås. Men för att få upp en dörr måste två eller tre knappar tryckas in samtidigt och den typen av lösning är inte heller tillåten enligt Socialstyrelsen.
- Vi tar alltid en diskussion innan vi beslutar oss för att låsa en dörr. Vi brottas hela tiden med den här typen av problem och nu måste medicinskt ansvarig sjuksköterska eller någon annan ta fram vilka riktlinjer och vilken policy som ska gälla inom kommunen, säger Carina Lundberg, biträdande boendechef på Mogården.
Enligt Socialstyrelsen så ska personalen följa med den dementa ut om personen inte klarar sig själv?
- Ska man lämna de andra själva då? Annars måste man i princip ha en personal för varje boende. De som bestämmer sådana här saker förstår nog inte vad det handlar om, säger undersköterskan Åsa Markström.
Lagbrottet inget problem
Piteå kommuns socialchef, Mikael Lekfalk, ser inte lagbrottet som något stort problem.
- Jag kan aldrig medverka till att dementa riskerar att skada sig allvarligt, då får Socialstyrelsen säga vad den vill. Det primära är att våra boende och deras anhöriga ska känna sig säkra - det är vårt uppdrag, menar Lekfalk.
Socialchefen och Piteå kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska Torbjörn Sandlund kommer att arbeta vidare med frågan.
- Vare sig Socialstyrelsen eller någon annan är ute efter att svårt sjuka dementa ska springa omkring utomhus. Det går ofta att göra olika tolkningar av regelverk och så är det nog även i detta fall, säger Mikael Lekfalk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!