Videon är inte längre tillgänglig
Ungefär 15 procent av svenskarna lider av pollenallergi och de vanligaste formerna är allergi mot björk- och gräspollen. Men även alpollen orsakar problem för många.
Jan-Erik Wallin ansvarar för pollenlaboratoriet i Umeå som analyserar mätresultaten.
– Tack vare de nordliga vindarna och kyliga nätterna så har pollennivåerna sjunkit sedan vi startade mätningarna i mitten av mars, säger han.
"Regn rensar luften"
Temperatur, vindar och nederbörd påverkar mängden pollen.
– Regn rensar luften, säger Ulf Isaksson, kommunal miljöinspektör och en av dem som ansvarar för pollenmätningarna i Piteå.
I dagsläget är det svårt att säga när björken kommer att blomma, men uppskattningsvis blir det i mitten på maj.
– Kommer det kraftiga sydliga vindar så kan de föra med sig björkpollen från Europa, men björken blommar aldrig fören kälen har gått ur marken, säger Jan-Erik Wallin.
Framöver kommer även mätningar av gräspollen att genomföras, men det dröjer fram till juli månad innan de nivåerna beräknas vara som högst.
I slutet av april förväntar sig Jan-Erik Wallin att videpollen kommer att börja förekomma.
– Men det finns inget videpollen i Norrbotten nu, säger han.
Suger in luft
– Det alpollen som finns här nu kommer till största delen från södra Sverige och utlandet, berättar Ulf Isaksson.
I fyrkantsområdet har mätningar av pollenhalter gjorts i över 20 år. Pollenfällan är konstruerad så att den suger in luft motsvarande den mängd som en människa andas.
– Ett filter, som vi byter ut regelbundet fångar upp pollen och sen skickas det för analys till Umeå, säger Isaksson.
I början av säsongen byts filtret ut ungefär två gånger per vecka och under högsäsongen görs kontroller upp till fem gånger i veckan. På Piteå kommuns hemsida finns mer information om pollenprognoserna.