Den 29 augusti tog sig en obehörig man in på Strömbackaskolan och följde sedan efter elever på byggprogrammet till ett klassrum. Mannen uppträdde där labilt och personen fick eskorteras från skolan av polis. I ett synpunktsärende som inkommit till kommunen kritiserar en förälder nu skolan för bristande rutiner och för att inte ha informerat vårdnadshavare om händelsen.
"Borde inte skolan informera om denna händelse? Är i mitt tycke en allvarlig incident. Efterlyser rutiner", skriver denne.
Föräldern i fråga är Lars Andersson, vars 17-årige son befann sig i klassrummet. Lars Andersson har själv jobbat med krishanteringsfrågor inom räddningstjänsten. När PT når honom säger han att han ser allvarligt på det inträffade och är förbluffad över att skolan inte kontaktat föräldrarna efter incidenten.
– En person irrade sig in på skolan och började följa efter eleverna in i klassrummet. Skolan anser att eleverna är vuxna och att det räcker att prata med dem, men jag tycker inte det är okej. De borde kontaktat oss, säger han.
När läraren gick för att hämta hjälp lämnades eleverna ensamma i klassrummet med mannen. Även detta kritiseras av Lars Andersson, som hänvisar till andra incidenter där elever och lärare attackerats och i vissa fall mördats i skolan.
– Eleverna blev själva kvar i klassrummet med den här mannen. Vad hade hänt om personen haft en kniv? Det finns situationer på andra ställen i Sverige och i världen som gör att detta skulle kunnat vara allvarligt. Det hände inget den här gången, men det vet man ju först i efterhand.
Jonas Wallin är rektor på skolenheten Mjölner och har hand om byggprogrammet, elprogrammet och VVS. Han är medveten om incidenten och bekräftar att personen betedde sig labilt och fördes bort av polis.
– Det är en man som har irrat sig in på skolan. Läraren upplevde det aldrig som en hotfull situation. Vi tog honom från klassrummet så fort som möjligt. Sedan kom polisen och hämtade honom då han upplevdes som instabil, säger han.
Enligt Jonas Wallin är anledningen till att skolan inte kontaktat föräldrarna i ärendet att eleverna är såpass gamla att de själva anses kunna berätta om incidenten vid behov.
– Anledningen till att vi inte kontaktat föräldrarna är för att eleverna går andra året på gymnasiet och är 17 år. Vi tänker att de kan berätta om det själva. Det står också i skollagen att eleverna gradvis ska behandlas mer och mer som vuxna.
Jonas Wallin bekräftar också att eleverna lämnades ensamma med mannen medan läraren tillkallade hjälp.
– Ja, i 20-30 sekunder var de ensamma i klassrummet.
Är det brukligt att lämna elever ensamma med vad som uppenbart är en obehörig och labil person?
– Det var ingen av min personal som upplevde situationen som hotfull. Om läraren hade upplevt det som ett hot hade de såklart inte lämnat eleverna kvar i klassrummet.
Kan du förstår att en förälder kan känna oro i samband med detta?
– Ja självklart, det kan jag absolut förstå.
Är detta i enlighet med era rutiner?
– Vi har rutiner för om det skulle vara hot mot skolan. Om en obehörig kommer in på skolan så avvisas de, vilket också är enligt rutin. Jag vet däremot att det förts diskussioner centralt för att se över våra rutiner och hur vi ska arbeta med den här typen av incidenter.
Upplever du att detta skapat oro hos eleverna?
– Jag har inte upplevt det så, men det är klart att en vilt främmande person som kommer in i klassrummet kan ge upphov till oro hos vissa. Vi hade samtal med eleverna direkt i anslutning till det inträffade.