Kyrkopolitikerna grillades inför valet

Den 17 september är det dags för Svenska kyrkans medlemmar att gå till valurnan. På lördagen fanns alla nomineringsgrupper på plats på Byxtorget för att berätta om sina politiska visioner.

Kyrkoherde. Även kyrkoherden Mats Björk fanns på plats på Byxtorget för att berätta om kyrkans verksamhet samt uppmana kyrkans medlemmar att rösta i kyrkovalet.

Kyrkoherde. Även kyrkoherden Mats Björk fanns på plats på Byxtorget för att berätta om kyrkans verksamhet samt uppmana kyrkans medlemmar att rösta i kyrkovalet.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2017-09-02 16:38

Utfrågningen leddes av Åsa Ivarsdotter.

– Jag har förstått det som att kyrkovalet inte handlar så mycket om att tro på Gud, utan snarare om att tro på Svenska kyrkan, säger Åsa Ivarsdotter.

Vilket bekräftades av kyrkoherden Mats Björk.

– Kyrkan är vi. Och tillsammans kan vi vara med och rösta fram dem som vill driva kyrkan framåt. Den kristna tron är naturligtvis viktig men man måste inte vara troende för att rösta i kyrkovalet, säger han.

De representerade nomineringsgrupperna som fanns på plats var Arbetarepartiet socialdemokraterna, Levande kyrka i Piteå församling, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan.

Britt Fäldt kandiderar för Vänstern i kyrkan.

– Jag representerar de allra flesta, de passivt kristna. Vi går till kyrkan vid familjehögtider och vi stödjer kyrkans arbete, säger hon.

Hon poängterade att tro är något personligt.

– Vänstern i Svenska kyrkan är alternativet för troende och passivt troende med en tydlig vänsteråskådning, säger hon.

Anders Pettersson representerar Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

– Våra tre huvudpunkter är att kyrkan ska vara partipolitiskt obunden, biskoparna ska vara fullvärdiga ledamöter i kyrkomötet och att stötta kyrkomusiken, säger han.

Sverigedemokraternas Magnus Häggblad förklarade att han står för ett konservativt alternativ.

– Det är ett problem att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Vår teori är att kyrkan måste gå tillbaka till sina kärnverksamheter, gudstjänst, diakoni och mission. Jag tycker inte att andra religioner har någon plats i kyrkan, säger han.

Majvor Ekberg representerar Levande kyrka i Piteå församling, vars främsta fråga är partipolitisk obundenhet.

– Man ska inte vara styrd av ett politiskt parti för att bli nominerad till en förtroendepost i kyrkan, säger hon.

Hon underströk också vikten av ungas behov av vägledning in i vuxenvärlden.

– Kyrkan ska satsa på barn och unga, säger Majvor Ekberg.

Catrin Gisslin, som kandiderar till kyrkofullmäktige för första gången för Miljöpartister i Svenska kyrkan, driver frågan om att miljöcertifiera kyrkan.

– Det handlar om allt från vilken jord vi använder på kyrkogårdarna till att vi ska använda kemikaliefria produkter i byggnadsvården, säger hon.

Hon liksom Arbetarepartiet socialdemokraterna vill verka för en kyrka öppen för alla, som står på de svagas och utsattas sida.

Kyrkovalet

Söndag den 17 september 2017 är det kyrkoval.

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren.

Valen sker till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och till kyrkomötet på den nationella nivån.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!