– Ja, Pite Energis underleverantör har verkligen tagit sitt ansvar här, säger Kurt Pedersen som är kyrkogårds- och fastighetschef i Piteå församling.
Installationen gjordes före hans tid som chef, men han berättar att både teknik och kunskap var så pass ny då att det helt enkelt visat sig finnas utrymme för förbättringar. Utrustningen har inte levererat som det var tänkt.
– Kraftpojkarna, som företaget heter, gör nu om alltihop med nya erfarenheter och byter ut utrustningen på taket – alla solceller och allt kablage – för att det ska fungera perfekt, säger Pedersen. Det är det arbetet som pågår nu.
Enligt Kurt Pedersen låg den initiala investeringen på någonstans mellan 1,7 och 1,8 miljoner kronor.
– Men då fick vi ju också ett visst bidrag både från stiftet och från länsstyrelsen.
Och eftersom man också har möjlighet att sälja den elektricitet man inte själv förbrukar (om och när utrustningen fungerar som den ska) räknar församlingen med att det ska bli en bra affär på sikt.
Blir det så lyckat som det är tänkt, kan Piteå församling mycket väl tänka sig att fortsätta investera i solenergi. Att sätta solceller på kyrktaken låter sig ju inte göras på grund av skyddet för K-märkta byggnader, men andra fastigheter skulle kunna bli aktuella:
– I samband med en framtida renovering av Kyrkcenter skulle det mycket väl kunna tänkas bli solteknik där också, säger Pedersen avslutningsvis.