Kyltekniker slog larm om felkonstruktion

Kylteknikern Göran Hylander slog larm om den tjocka betongplattan när den göts, men fick inget gehör. "Man får köra anläggningen utanför arbetsområdet".

Enligt enhetschefen Christer Landström ligger det cirka 70 millimeter betong ovanför kylslingorna. Kylteknikern Göran Hylander bedömer att det är ännu mer, 90 millimeter.

Enligt enhetschefen Christer Landström ligger det cirka 70 millimeter betong ovanför kylslingorna. Kylteknikern Göran Hylander bedömer att det är ännu mer, 90 millimeter.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-01-08 19:00

Göran Hylander är en av få kyltekniker i branschen som fortfarande är specialiserad på anläggningar med ammoniak som köldmedium. Han har gjort underhållsarbeten på LF Arena under lång tid och det är han som håller på att försöka laga den gamla kylkompressorn som gick sönder för några veckor sedan.

– Det är inte ett allvarligt fel, men reservdelen som behövs fanns inte i lager och de håller på att tillverka den. Den 13:e går sändningen från Danmark, säger Göran Hylander.

Han är själv av uppfattningen att den nya tjocka ispisten bidrar till slitaget på anläggningen.

– Största problemet är att det är för mycket betong ovanför rören. Man får köra anläggningen utanför arbetsområdet. 

Göran Hylander uppmärksammade dåvarande enhetschefen för anläggningar på Kultur park och fritid om detta när ispisten göts 2018. Men utan att få någon respons.

– Rekommenderad betongtjocklek ovanför rören är tre centimeter för att få bäst effekt kyl- och energimässigt. Där rören går in på LF Arena är det ungefär 9 centimeter.

Enligt honom försvinner en grad för varje centimeter betong som ligger ovanför kylrören.

– Om det är tre centimeter is måste du köra ut elva minusgrader för att få noll på plattan.

Göran Hylander vill däremot inte spekulera varför det blev som det blev.

– Det kan ha att göra med att upphandlingen och projekteringen inte var tillräckligt insatt. Sedan är det ekonomer som styr kommunerna i dag och låg kostnad är ofta viktigare än kvalité.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!