Kyld mat nyhet i nya kostorganisationen

FÖRÄNDRING. Den första januari tar fastighetskontoret över kosthållningen i kommunen. Med ett sparbeting på fyra-fem miljoner för 2007 är förändringar att vänta. Centralkök, leverans av kylda matportioner och nya upphandlingar ska hjälpa till att lösa den ekonomiska frågan, men ambitionen är att inga tillsvidareanställda ska behöva gå.

Piteå2006-10-19 00:00
I november 2005 beslutade kommunstyrelsen att fastighetskontoret tar över ansvaret för maten inom äldreomsorgen och skolor. I maj anställdes Maria Stoltz, Övertorneå, som ny kostchef. Tillsammans med projektledaren Mats Åström och en arbetsgrupp samt kostcheferna från barn- och utbildning och äldreomsorgen, som tidigare ansvarat för måltidsverksamheten, har de till årsskiftet på sig att arbeta fram en hållbar organisation.

Grundpelarna är att hålla lagstiftningen/kvaliten, att kunna erbjuda heltider och att hålla sparkravet, vilket ligger på fyra-fem miljoner kronor.

- Det kommer att synas i verksamheterna att vi gör det här, inget är undantaget om man ska dra in dessa pengar, konstaterar kostchefen Maria Stoltz.

Ambitionen som gränsar till ett löfte är dock att inga tillsvidareanställda ska sägas upp. Personalfrågan ska istället lösas med naturliga avgångar och färre vikarier.

Kyld mat nyhet

Besparingarna kommer även att vara lokalmässiga. I kommunen serveras mat vid 92 enheter inom skolor och äldreboenden. Alla tillagar dock inte sin egen mat. Centraliserad matproduktion planeras i centrala Piteå och Öjebyn samt i Norrfjärden, Infjärden och Hortlax. Varm mat planeras där det är korta serveringstider som motsvarar livsmedelsverkets krav och kyld mat till de som inte klarar varmhållningstiderna.

En av nyheterna gäller äldreomsorgen. Där ska varma luncher produceras och skickas i väg tillsammans med en komplett kyld middag. För att minimera helgtjänstgöringen tittar fastighetskontoret på om helgmaten kan skickas kyld med fredagens lunchleverans.

- Vår strävan är att leverera varm mat, men leveransen av kyld mat är ett kvalitetstänkande. Man snabbkyler maten för att säkerställa att inga bakterier överlever. Maten ska värmas på plats men inte belasta vårdpersonalen ytterligare, säger Mats Åström.

Skapa heltider

Samtidigt som kostnader jagas försöker man också skapa heltider enligt devisen "heltider en rättighet och deltid en möjlighet". Vill personalen arbeta heltid kan fastighetskontoret inte garantera att det blir på ett ställe eller inom samma yrkeskategori. Att följa med maten ut från ett tillagningskök till ett mottagnings- eller serveringskök är en möjlighet.

Just nu ligger fokus på att hitta de centralkök man ska satsa på. Ombyggnationer och utbyggnader på mottagningsköken lär bli aktuella. Man räknar fortfarande på huruvida de föreslagna åtgärderna kommer att spara in de nödvändiga fyra-fem miljonerna.

- Det lutar åt det, den 30 oktober vet vi mer, säger Maria Stoltz.

Då redovisas fastighetskontorets förslag till kommunstyrelsen.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om