Det tidigare milda vädret förenat med kraftig blåst och högt vatten gick hårt åt isarna i havsbandet längs Norrbottenskusten.
– Det var mycket is som blåste bort och isen släppte vid stränderna, bland annat i Bondöfjärden och utanför Jävre. Det var också väldigt blött på isarna, säger skärgårdsbon Ove Lundmark som bor på Mosesholmen.
De senaste dagarnas kyligare väder har dock varit välgörande för isläget.
– Det blöta frös ihop och i och med att det var så lite snö så växte isen snabbt och bra. Inomskärs så är läget normalt. Det är minst 30 centimeter is på Haraholmsfjärden, säger Ove Lundmark.
Han och andra boende i området har plogat upp en längre isbana.
– Tur och retur till Renöhamn handlar det om cirka två mil. Ut mot Vargön finns det en ruskad led och jag vet att folk kört skoter via Mellerstön till Rebben, men det är viktigt att alltid vara försiktig, säger Ove Lundmark.
Däremot har han ingen direkt kännedom om isläget i de yttre delarna av Piteå skärgård. Men enligt Kustbevakningen går det inte att ta sig ut till de yttre delarna på ett säkert sätt.
Tomas Lindberg på Piteå kommun ska i dagarna ge sig ut och provborra på en del ställen för att säkra de rutter som kommunen nyttjar när de har ärenden i skärgården.
– Det är betydligt bättre nu, men ska man längre ut så finns det anledning att tänka sig för, säger Lindberg.
När det gäller Piteälven närmare kusten så finns det alltid delar som kan vara problematiska för den som färdas på älvisen. Per Söderberg, ordförande för Piteå snöskoterklubb, har ingen färsk rapport, men vet av erfarenhet att det kan vara lurigt på sina ställen.
– Ett riskabelt ställe är Bergsviksbron och jag kan också nämna utloppet från småbåtshamnen i Bergsviken. När det gäller skärgården har jag inte riktigt koll, men där Alterälven rinner ut i havet ska man vara försiktig.
Där är strömfåran ruskad på båda sidor för båttrafiken sommartid.
– Där ska man nog inte köra skoter. När vi ruskar leder på isar sätter vi bara ruskor på en sida, säger Per Söderberg.
Isbanan på Nördfjärden i centrala Piteå klassas för närvarande som säker. På kommunens hemsida står det att "Vi vill understryka att den istjocklek vi rapporterar endast gäller för banan på Nördfjärden. Istjockleken kan variera kraftigt beroende på bland annat strömmar."