Kylan främsta orsaken till ökade villabränder

Extremkylan har lett till att antalet villabränder ökat markant under den senaste tiden. Dyra elpriser gör att fler eldar inne.

Villabranden i Sjulnäs är en av senaste veckornas förödande bränder. (Arkivbild)

Villabranden i Sjulnäs är en av senaste veckornas förödande bränder. (Arkivbild)

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-01-17 11:16

Försäkringsbolaget Folksam rapporterar att de hanterat mer än dubbelt så många inkomna ärenden om husbränder mellan jul och nyår jämfört med förra året. Räddningstjänsten i Piteå och Älvsbyn har hittills i år fått larm om 7 bränder, varav 4 byggnader totalt brunnit ned till grunden. Räddningschefen Jim Lundström hävdar att det har varit fler utryckningar hittills i år jämfört med samma period förra året. 

– Det är vanligt att det blir en del larm under december och januari när folk tänder mer ljus och eldar. Den mänskliga faktorn att man glömmer är den absolut vanligaste orsaken till att det börjar brinna, säger han. 

För att förebygga brandrisken uppmuntrar Jim Lundström till att testa sina brandlarm ett par gånger om året, och kontrollera brandsläckarna en gång per år. 

– Att undvika att ladda elektronik över natten och se över att elektronikvarorna är CE- märkta kan också förebygga brandrisken, säger räddningschefen. 

Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, säger att det finns stora risker med att folk som annars bara trivseleldar börjar elda mer frekvent. I många fall är kaminerna inte anpassade för att värma upp hela hus.  

– Ju oftare man använder sin eldplats, detso större behov av rengöring. Anlita en sotare för ordentlig service. Man kan inte vara nog försiktig när man eldar, säger Erik Arvidsson.  

Folksams tips vid eldning

Brandvarnare! Minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter. Helst en intill varje sovrum. 

Tänk på att endast använda din eldstad/öppen spis till vad den är avsedd för. Vissa är endast till för trivseleldning och kan, om den används för uppvärmning, orsaka brand.

Om du eldar med ved måste den vara riktigt torr. Fuktig ved avger tjära som fastnar i skorsten och kamin och kan ge upphov till soteld. Även pellets och briketter ska vara ordentligt torra. 

Använd ett gnistgaller som skyddar mot hoppande gnistor.

Töm alltid aska i en plåthink med ett tättslutande lock. Askan kan vara varm flera dygn efter eldning och därför orsaka brand om den läggs i plasthink eller papper- eller plastpåse.

Se till att ha minst en pulversläckare hemma. Rekommenderat 6 kilo.

Brandfilt är bra att ha tillgängligt för mindre bränder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!