Kycklingfarm planeras i Norrbotten

Klöverbergsgården och Nyhléns Hugosons vill få till en storskalig kycklingproduktion i Norrbotten. Piteå kommun är positiv till projektet och har bidragit med 150 000 kronor till förstudien.

I?dag finns ingen kycklingproduktion i Norra Sverige. Klöverbergsgården och Nyhléns Hugosons vill ändra på det.

I?dag finns ingen kycklingproduktion i Norra Sverige. Klöverbergsgården och Nyhléns Hugosons vill ändra på det.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

PITEÅ2016-01-06 12:11

Äggproducenten Viktor Boman och grisuppfödaren Mikael Hugoson är initiativtagare till ett nytt projekt som ska utreda om det är ekonomiskt lönsamt att starta kycklingproduktion i Norrbotten.

– Det har aldrig funnits i vår del av landet tidigare. Bönderna kämpar och det här är ett steg i att skapa bättre lönsamhet på landsbygden, säger Viktor Boman, vd på Klöverbergsgården.

Förhoppningen är att lantbrukare runt om i regionen ska kunna föda upp kycklingar som sedan levereras till ett slakteri i Norrbotten.

– Konsumenterna efterfrågar lokala produkter och jag tror att det kan vara en bra idé att producera kyckling här uppe, säger Viktor Boman.

Destruerar höns

Huruvida produktionen skulle kunna bli ekologisk kan han inte svara på.

– Det är klart att det ska finnas något mervärde men om det är ekologiskt produktion eller om det är kycklingar som går utomhus det har vi inte fått fram än. Det ska den här förstudien avgöra.

I dag destruerar Klöverbergsgården hönor som inte längre är i form för att värpa ägg. Viktor Bomans förhoppning är att ett framtida kycklingslakteri även skulle kunna göra färs av uttjänta värphönor.

– Jag ser en möjlighet att vidareförädla hönsköttet, vilket vi inte kan göra idag. Vi måste hitta alternativ till att bara destruera dem, säger han.

Kommunala bidrag

En halv miljon kronor är avsatta till förstudien. Klöverbergsgården och Nyhléns Hugosons har ställt upp med totalt 50 000 kronor medan Piteå och Luleå kommuner samt Längmanska fonden har bidragit med 150 000 kronor var.

– Det här kan leda till att vi blir mer självförsörjande på kyckling i Norrbotten. Sedan finns det även möjlighet att delar hamnar i Piteå, bland annat har Försöksgården diskuterats som en möjlig anläggning att utveckla, säger Piteås kommunalrådet Peter Roslund (S) om orsaken till medfinansieringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!