Kyckling sprider sjukdom

Fler och fler smittas av campylobacter i Sverige. Nu efterlyser Folkhälsomyndigheten krafttag från kycklingbranschen för att få bukt med smittspridningen.

Hygien. "Handhygien och väl rengjorda skärbrädor och redskap är viktigt. Separera rå kyckling från andra livsmedel och se till att kycklingen är genomstekt" säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Hygien. "Handhygien och väl rengjorda skärbrädor och redskap är viktigt. Separera rå kyckling från andra livsmedel och se till att kycklingen är genomstekt" säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Foto:

Piteå2017-05-21 21:48

Tidigare var det vanligast att svenskar smittades när de åt dåligt tillagad kyckling utomlands, men i fjol skedde ett rejält trendbrott. Antalet smittade på hemmaplan steg kraftigt. Sedan juni 2016 har 100-300 personer i veckan rapporterats smittade med campylobacter i Sverige. De utredningar som gjorts pekar delvis ut färsk kyckling som källa till ökningen.

Vanligtvis går antalet fall ned under vinterhalvåret, men det har inte skett i vinter. Antalet personer som blir sjuka av campylobacter har fortsatt att ligga på ovanligt höga nivåer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

I Norrbotten drabbades i fjol 284 personer av den plågsamma mag- och tarmsjukdomen. Av dessa smittades 151 personer i Sverige. Prognosen för 2017 är att cirka 200 norrbottningar kommer att smittas av campylobacter på hemmaplan.

– Vi köper mer färsk kyckling och ofta handlar det om svenskproducerad kyckling. Jag vet att branschen har vidtagit åtgärder, bland annat när det gäller transportburar, men det måste vara något mer som orsakar spridningen, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Hur farligt är det att drabbas?

– Du blir ordentligt sjuk och ibland kan det bli komplikationer, exempelvis ledbesvär.

Folkhälsomyndigheten är bekymrad över utvecklingen och den 11 maj i år konstaterade myndigheten att "Kycklingbranschens åtgärder verkar inte ha haft tillräcklig effekt med tanke på antalet sjuka".

– Det är ovanligt att så här många insjuknar i campylobacter och att det pågår under så lång tid. Det ser ut som att det behövs ytterligare åtgärder från kycklingbranschen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare har ett stort kycklingföretag meddelat att de åtgärdat ett fel i en tvättanläggning vid ett slakteri. Andra åtgärder har varit att införa längre tomhållningstider i kycklingstallarna mellan att flockar går till slakt och att nya kommer in för uppfödning. Detta för att möjliggöra bättre renhållning.

Det görs inga kontroller av slaktade kycklingar. Orsaken är att det saknas gränsvärden, men nya EU-regler är på gång. Det beräknar sänka sjukdomsfallen med 50 procent.

Men det är inte bara kycklingbranschen som är boven i dramat. Kycklingkonsumtionen har ökat och fler väljer färska alternativ.

– Handhygien och väl rengjorda skärbrädor och redskap är viktigt. Separera rå kyckling från andra livsmedel och se till att kycklingen är genomstekt, säger Anders Nystedt.

Campylobacter i Norrbotten

År Totalt antal fall Smittade Sverige Smittade utomlands Okänd smittort

2013Totalt antal fall: 209

Smittade Sverige: 65

Smittade utomlands: 119

Okänd smittort: 25

2014

Totalt antal fall: 197

Smittade Sverige: 89

Smittade utomlands: 81

Okänd smittort: 27

2015

Totalt antal fall: 204

Smittade Sverige: 81

Smittade utomlands: 97

Okänd smittort: 26

2016

Totalt antal fall: 284

Smittade Sverige: 151

Smittade utomlands: 102

Okänd smittort: 31

2017

t.o.m. april

Totalt antal fall: 105

Smittade Sverige: 50 (prognos > 200)

Smittade utomlands: 42

Okänd smittort: 13

KÄLLA: Smittskydd i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!