Kvinnorna bär upp sjukhuset

Sjukvården skulle rämna utan engagerade kvinnor. De jobbar ofta i det tysta, medan det sitter män på höga titlar och chefspositioner. I dag, på Internationella kvinnodagen, uppmärksammar PT kvinnorna som får vården att fungera på Piteå älvdals sjukhus.

Övertandläkaren Eivor Carlén och tandsköterskan Gunilla Lundmark tycker att kvinnor behöver en dag när de uppmärksammas lite extra. "Det är ju inte riktigt jämställt i Sverige", säger Carlén.

Övertandläkaren Eivor Carlén och tandsköterskan Gunilla Lundmark tycker att kvinnor behöver en dag när de uppmärksammas lite extra. "Det är ju inte riktigt jämställt i Sverige", säger Carlén.

Foto: Emil Magnusson

PITEÅ2010-03-08 06:00
Piteå älvdals sjukhus har cirka 800 anställda. Huvuddelen är kvinnor och så ser det ut inom landstinget i stort. PT har gjort en rundvandring på sjukhuset och träffat kvinnorna som gör den svenska vården till en av världens bästa.
Samtalen har dock en tendens att handla om män och framförallt avsaknaden av dem. Lönenivåer är också ett ämne som berör och upprör.
Vi börjar promenaden på lokalservice där 24 kvinnor jobbar med att hålla sjukhuset fräscht. Ren miljö är naturligtvis A och O när det ska opereras, gipsas eller vad det nu kan vara och lokalvårdaren Catarina Boström är i full färd med att tömma en tvättmaskin.
Hon efterlyser fler män till sin avdelning och tror att deltidsproblematiken avskräcker.
- Hur många män skulle vilja arbeta 75 - 80 procent? Vi kvinnor är för snälla och har nog mindre krav på lönen. Män söker sig inte till sådana här jobb, säger hon.
Uppskattar killar
En del sommarvikarier på lokalservice brukar vara killar och det uppskattar Boström och hennes kollegor.
- Det blir ett annat klimat när det finns män här och det vore kul om fler sökte sig hit. Men jag tycker lite synd om sommarjobbarna när vi kvinnor blir insnöade på bakning, matlagning och våra barnbarn, säger hon.
Inom landstingets städverksamhet verkar könsrollerna alltså vara cementerade. Det blir än mer tydligt när Catarina Boström inte vill vara med på bild.
Varför är det så svårt att få med kvinnor på sjukhuset i tidningen?
- Jag vet inte. En bidragande orsak kan nog vara att man inte vill stöta sig med andra. Men det brukar alltid finnas några som är lite mer framåt så ni kan väl komma tillbaka vid lunchtid, säger hon.
Multisjuka
Efter besöket på lokalservice vandrar vi vidare till avdelning 2B - akut geriatrik - där äldre och multisjuka patienter vårdas. I fikarummet träffar vi sjuksköterskorna Lena Andersson och Anja Jonsson samt undersköterskan Irene Sandberg.
De firar inte kvinnodagen och slår hål på fördomen att läkare ofta är män.
- Nu för tiden är det ungefär lika många kvinnor, men allmänheten associerar nog oftast till en man när det pratas om doktorn, säger Lena Andersson.
På läkarsidan är det alltså jämställt, men hur ser det ut hos er i övrigt?
- Vi är 25 personer som jobbar här och tre är män, berättar Lena.
Inte särskilt jämställt alltså och enligt de tre kvinnorna går det bland annat ut över löneutvecklingen.
- Vi är överlag lågavlönade inom vården. Om det beror på att den är kvinnodominerad eller att den inte genererar pengar är svårt att svara på.
- Ingen söker sig hit på grund av lönerna och om någon mot förmodan gör det så slutar den personen fort, säger Lena Andersson.
Men läkarna tjänar väl bra?
- Jo, men det yrket är en bristvara. Det finns inte så många och därför blir deras löneökning inte lika dyr för landstinget. Sedan är det väl som på alla andra arbetsplatser - cheferna tjänar pengar, säger Andersson.
Anja Jonsson tror att lönebilden skulle vara annorlunda om hälften av dem som jobbade "på golvet" inom vården vore män.
- Då skulle nog lönen gå upp ganska fort. Förr i tiden var vårdyrket ett kall och man skulle ta hand om andra gratis. Det lever nog kvar lite grann, säger Anja Jonsson.
I dag gör manliga och kvinnliga sjuksköterskor i princip samma saker, men Anja tror att arbetsfördelningen mellan könen skulle förändras om det var lika många män som kvinnor inom vården. Och det troliga är väl att männen, som av allt att döma är bättre på att framhäva sig själva, skulle roffa åt sig arbetsuppgifter med högre status. Jonsson har precis gått färdigt sjuksköterskeutbildningen och hon tror inte att kvinnodominansen är på väg att brytas.
- Vi var 70 personer som gick ut - 64 tjejer och sex killar. Några av killarna for direkt till Afghanistan, berättar hon.
- Män inom vården fortsätter ofta att utbilda sig, säger Lena Andersson.
Teorin stämmer
- Många av dem vill ha hög status och söker jobb som är mer macho - exempelvis inom ambulansen, säger Anja.
Och visst verkar Anja Jonssons teori stämma ganska bra. Efter besöket på akut geriatrik gör PT ett stopp på Ivak där ambulansverksamheten ingår. Där är fördelningen män/kvinnor betydligt jämnare än på andra ställen.
- 75 personer jobbar här och ungefär en tredjedel är män, berättar enhetschefen Birgitta Carlsson.
Fullt upptagen
Vårdpersonalen är fullt upptagen i behandlingsrummen och hon är den enda som har tid att prata. Carlsson tycker att Internationella kvinnodagen behövs.
- Jämställdhet måste man jobba med hela tiden och vi i Sverige är inte fullt jämställda även om vi tror det. Tittar man på löner och annat är finns det stora skillnader, men jag tror det är ganska jämställt i hemmen. Ett exempel är att papporna ofta är hemma med sina barn och det var ovanligt förr, säger hon.
Inget större
firande
Samtalet med Ivaks enhetschef följs upp med ett besök på röntgenavdelningen med 25 anställda varav fem är män.
Undersköterskan Gudrun Karlsson tar emot patienterna som kommer och hon är fullt medveten om när Internationella kvinnodagen infaller.
- Det har jag koll på, den har ju funnits några år, säger hon.
Något större firande blir det dock inte.
- Jag brukar tänka lite extra på mig själv och ibland unna mig något speciellt. På jobbet firar vi inte, men jag tycker att landstinget borde göra något för att visa sin uppskattning. Vi gör ett jättebra jobb på Piteå älvdals sjukhus, säger Gudrun Karlsson.
Behöver ni kvinnor verkligen en egen dag?
- Det tycker jag. Det är långt ifrån alla som tänker positiva tankar om sig själva.
Manlig tandsköterska
Folktandvården blir nästa anhalt. Övertandläkaren Eivor Carlén och tandsköterskan Gunilla Lundmark har precis släppt iväg en patient när PT knackar på. Enligt dem är tandsköterska antagligen det mest kvinnodominerade yrket alla kategorier.
- Det är ett låglöneyrke och män väljer inte sådana, menar Carlén.
- Det fanns en manlig tandsköterska i Piteå för några år sedan, men han valde att sluta. Han var den enda mannen i hela Norrbotten, kanske till och med i hela Sverige, säger Lundmark.
På väg förändras
Båda två är medvetna om att Internationella kvinnodagen är på ingång.
- Jag tror vi behöver en dag för att uppmärksamma att det inte är riktigt jämställt ännu, även om Sverige ligger långt fram jämfört med många andra länder, säger Eivor Carlén.
Tandläkaryrket var länge mansdominerat, men detta är på väg att förändras.
- När jag utbildade mig 1975 - 1980 var det lika många kvinnor som män på skolan, men på senare år dominerar kvinnorna, säger Carlén.
Enligt henne har tandläkarbristen bidragit till att hålla upp lönerna - ingångslönen ligger på 31 000 kronor - trots att det numer i huvudsak är ett kvinnoyrke.
Personalen flyr
- Om man generaliserar är män bättre på att framhålla sig själva. Kvinnor är lite för dåliga på att prata om sina goda egenskaper. Jag tror att alla arbetsplatser skulle må bra av en jämn könsfördelning, säger Eivor Carlén och berättar att hon och hennes manliga kollega mot alla odds har exakt lika mycket betalt.
På ortopeden, avdelning 7B, flyr personalen när PT:s team närmar sig. Ingen vill uttala sig eller vara med på bild.
Den enda som pratar med oss, och försöker övertala sina kollegor att också göra det, är en av de tre männen som jobbar där. Till slut ställer dock undersköterskorna Annica Johansson och Doris Johansson samt sjuksköterskan Britt-Marie Bergström upp.
- Jag vet om att det är Internationella kvinnodagen. Då är det gratis att åka buss från Munksund, berättar Doris Johansson och skrattar.
De tre kollegorna anser att det behöver satsas mer på vården och göra den till en attraktiv arbetsplats.
"Vågar inte ta för oss"
- Vi kvinnor vågar nog inte ta för oss tillräckligt mycket och tycka att vi är bra på det vi gör, säger Annica Johansson.
- Vi är ovana att stå i första ledet och behöver nog bli stöttade av en kvinnodag, menar Britt-Marie Bergström.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om