"Kvinnor upplever inte att de blir tagna på allvar"

Region Norrbotten måste stärka arbetet kring klimakterievården – det slås fast i en ny rapport. "Kvinnor upplever inte att de blir tagna på allvar, det måste vården naturligtvis möta", säger Camilla Friberg (S), regionråd.

"Man inte ska behöva uppleva sig negligerad eller missförstådd när man möter vården", säger Camilla Friberg, (S), regionråd som följt PT:s artikelserie om klimakteriet.  (Arkivbild)

"Man inte ska behöva uppleva sig negligerad eller missförstådd när man möter vården", säger Camilla Friberg, (S), regionråd som följt PT:s artikelserie om klimakteriet. (Arkivbild)

Foto: Simon Eliasson

Piteå2024-03-28 05:20

Camilla Friberg (S), har följts PT:s reportageserie om klimakteriet. Nyligen fick också politikerna i regionfullmäktige en rapport på sitt bord om att regionen måste öka kunskapen om klimakteriet och ta hela problematiken kring kvinnors situation i samband med klimakteriet på allvar. 

Rapporten är gjord av Uppdragsberedningen som leds av Anita Gustavsson, socialdemokrat från Piteå. Politikerna i gruppen fick under fjolåret uppdraget att jobba med kvinnors hälsa, där klimakteriet var en del.

– En av de saker som de pekade på i rapporten var just att vi behöver stärka arbetet kring klimakterievården i Region Norrbotten, säger Camilla Friberg.

undefined
I en ny rapport slås det fast att regionen måste öka kunskapen om klimakteriet och ta hela problematiken kring kvinnors situation i samband med klimakteriet på allvar. (Arkivbild)

Rapporten ska upp på regionstyrelsen efter påsk, där politikerna ska svara på beredningens synpunkter.

– Det jag vet redan nu är att primärvården planerar för utbildningsinsatser av sin personal kopplat till klimakteriefrågan. För att man på ett bättre sätt ska kunna möta kvinnor, att man inte ska uppleva sig negligerad eller missförstådd när man möter vården, säger Camilla Friberg.

Har det lagts för lite resurser på klimakteriet?

– Jag tänker att det är bra att vi nu gör mer, det är positivt. Alla de berättelser som ni visat på i er artikelserie och som uppdragsberedningen också har mött visar ju på att kvinnor inte upplever sig tagna på allvar och det måste naturligtvis vården möta på något sätt.

undefined
Svårigheten att få träffa en gynekolog i Norrbotten handlar om kompetensbrist, menar regionrådet. (Arkivbild)

I rapporten lyfts också fram att Regionen måste arbeta för en mer jämlik tillgång till gynekologi i Norrbotten. 

Många kvinnor upplever att det är svårt att få träffa en gynekolog, varför är det så?

– Vi har utmaningar inom kompetensförsörjningen inom många av vårdens olika professioner. När det gäller gynekologer har vi problem på flera olika orter. Men det ser väldigt olika ut länet, säger Camilla Friberg.

Hon berättar att det nu pågår ett samarbete med Umeå universitet där man ska kunna läsa till barnmorska från Luleå och Gällivare.

– Det är något som vi hoppas ska stärka vården inom kvinnors hälsa, det är åtminstone ett steg i rätt riktning, säger Camilla Friberg.

Är kvinnors hälsa prioriterat inom Regionen?

– Ur en politisk synvinkel så är den prioriterad. Det var en av de frågor som vi gick till val på, att stärka arbetet med kvinnors hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!