Konferenssalarna på Pite Havsbad fylls av sorl när föreningen Kvinnor inom Räddningstjänsten, KIRTJ, bjuder in till nätverksträff under två dagar. Samtalen går varma om allt från ledarskap och omklädningsrum till arbetsförhållanden och anpassade arbetskläder. Emelie Frank är brandman i Piteå och sitter i styrelsen för KIRTJ. Hon är glad över att den årliga mötesplatsen nått Norrbotten.
– Tjejerna här kommer från hela landet, Kiruna till Skåne. Våra träffar har alltid hållits i södra Sverige så det är kul att vi äntligen är här uppe, säger hon.
Föreningen är ett forum för kvinnlig räddningspersonal och ett sätt att förbättra förutsättningarna inom ett fortfarande mansdominerat yrke. I Piteå jobbar två kvinnliga heltidsbrandmän och två kvinnliga räddningspersonal i beredskap. En av de senare är Elise Almquist Idén, som började som deltidsbrandman för tre år sedan.
– Jag träffar inte så många andra kvinnor inom yrket annars så det är jättekul att vara här och få dela erfarenheter. Jämföra hur olika stationer jobbar, säger hon.
– Man märker att vi i Piteå har det ganska bra, det görs ingen skillnad på kvinnor och män och det är bra stämning på stationen. Vissa saker kan bli bättre generellt, när jag var gravid fanns det inga kläder som passade mig till exempel, säger Elise Almquist Idén.
I ett av de fyra workshoprummen finns kläder upphängda för provning, bland dem gravidbyxor, varseljackor och arbetshandskar. I ett annat berättar Sara Johansson om sitt arbete som vice brandchef på en brandstation i Lofoten. I ett tredje diskuteras omklädningsrumsförhållandena med Maria Albertsson som föreläsare.
– Många tjejer är inte medvetna om vad som är lagligt och olagligt i fråga om omklädningsrum, och männen vet inte heller. Man måste hjälpa varandra för att få en lösning som fungerar för alla, säger hon.
En efter en får workshopdeltagarna berätta om hur omklädningsrummen ser ut på sina stationer. Vissa bryter mot flera lagar och kommer att få hjälp av KIRTJ att ta diskussionen vidare med berörda chefer.
Enligt Emelie Frank står räddningstjänsten inför en utmaning när det kommer till att locka kvinnor till brandmansyrket. Enligt en sammanställning av nyhetsbyrån Sirén är endast 2 av 10 brandmän just kvinnor.
– Ibland känns det nästan som ett dött lopp, intresset är inte stort just nu. Jag tror att det finns en rädsla för att man inte ska klara av allt som yrket innebär.
Själv föreläser hon med jämna mellanrum i skolklasser runt om i kommunen, hon vill visa att vem som helst kan bli brandman.
– Jag brukar vilja visa att jag är en vanlig tjej, för det finns fortfarande fördomar att man ska vara på ett visst sätt för att vara brandman.
Petra Malm föreläste om sin resa inom Försvarsmakten. Den Kirunabördiga Umeåbon är den första kvinnan någonsin inom specialförbandet Särskilda operationsgruppen, SOG, som är Försvarsmaktens hemligaste organ.
– Jag har gjort försvarsoperationer runt hela världen och kommer berätta om vad som drivit mig och hur man blir sin egen pionjär. För det är det jag själv blev, säger Petra Malm.
Sedan ett år tillbaka är hon civil och föreläser och elittränar under namnet Pam, som var hennes kodnamn i militären.
– Jag vill inspirera och motivera kvinnorna här att tro på sig själva och att våga söka sig till de tuffare posterna, säger hon.